понедељак, 14. јануар 2019.

Ledene kocke - Kuhinja Sunčane Staze

Ovo je kolač koji ne može nikada da nam dosadi.
Podjednako je primamljiv i leti i zimi.
Svi ga obožavaju, i deca i odrasli.
Sa svojim prefinjenim ukusom i dekorativnim izgledom ovaj kolač je zauzeo počasno mesto u mojoj kuhinji.
Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte, postaće neizostavni kolač i na vašoj trpezi.


Kora :
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike kakao-praha
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja


Fil:
- 700 ml mleka
- 200 gr šećera
- 4 kašike brašna

- 3 kašike gustina 
- 250 gr margarina


Preliv za patišpanj:
- 300 ml vode
- 200 gr šećera

Glazura:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja 



U posudu za mućenje staviti pet belanaca i mutiti mikserom.
Postepeno dodavati pet kašika šećera i dalje mutiti mikserom. 

Kad se dodro umute belanca postepeno (jedno po jedno) dodavati žumanca i dalje mutiti mikserom.
Dodati tri kašike ulja i umutiti.
Prosejati i pomešati brašno, kakao-prah i prašak za pecivo pa dodati u posudu za mućenje.
Lagano izmešati smesu. Pleh dimenzija 23×33 cm obložiti papirom za pečenje dobro namazati uljem. Sipati smesu u pleh i lepo poravnati.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta zavisno od rerne. Proveriti drvenom čačkalicom da li je patišpanj pečen.
U šerpu na šporetu staviti 300 ml vode i 200gr šećera da se kuva.
Kad proključa skloniti sa šporeta i preliti preko hladnog patišpanja. 

Preliveni patišpanj ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
4 kašike brašna i 3 kašika gustina pomešati sa 2 kašike šećera koje smo uzeli od 200 gr, i razmutiti u malo mleka koje smo odvojili od 700 ml.
U šerpu na šporetu staviti ostatak mleka i ostatak šećera da se kuva.
Kad mleko proključa u tankom mlazu sipati razmućeno brasno sa gustinom neprestano mešajući. Skuvati gusti fil neprestano mešajući. 

Ohladiti fil na sobnoj temperaturi povremeno mešajući da se ne uhvati korica.
U sudu za mućenje staviti margatin sobne temperature i umutiti mikserom. 

Postepeno dodavati ohladeni fil i neprestano mutiti. 
Fil rasporediti preko hladnog patišpanja i lepo poravnati.
U šerpu na šporetu staviti 200 gr crne čokolade za kuvanje izlomljenu na sitne komade i 6 kašika ulja. Neprestano mešati na umerenoj temperaturi da se čokolada otopi. Malo prohladiti čokoladu pa preliti preko kolača. 

Pleh malo izlupati o sto da bi se čokolada lepo razlila i dobila lepi sjaj.
Kolač ohladiti u frizideru. 
Pre sečenja izvaditi kolač iz frizidera i ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi da čokolada ne bi pucala prilikom sečenja. 
Kolač seći pažljivo tankim oštrim nožem.

Vreme je za ozbiljno uživanje!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti.
Uvek dobitna kombinacija!


Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!


Prijatno!













Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар