среда, 9. јануар 2019.

Kornet pogača /svečana pogača - Kuhinja Sunčane Staze


  Ima li šta lepše, nego kad kuhinja zamiriše na pogaču koja se upravo peče?
Pored svog dekorativnog izgleda ova pogača je i fenomenalnog ukusa, sočna i mekana kao pamuk.
Prefinjenost ukusa ne dolazi slučajno, ona je rezultat potpune posvećenosti svakom i najmanjem detalju.



Zbog posebnog i neobičnog načina oblikovanja ova pogača izaziva pravo oduševljenje kada se iznese na sto. I ako deluje da ima puno posla oko izrade, priprema je vrlo jednostavna.
Idealna je za sve vrste svečanosti, porodična okupljanja i slavlja.
Zaista sam prezadovoljna kako mi je pogača ispala, ako se i vama recept sviđa slobodno ga isprobajte.



Potrebno je:
- 750 gr brašna
- 40 gr svežeg kvasca
- 250 ml mleka
- 120 ml ulja
- 1 kašika šečera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
- 100 gr margarina
- 1 žumance

- 2  kašike mleka
- malo susama

 

U sudu za mešenje staviti malo brašna, dodati izmrvljeni kvasac, jednu kašiku šećera i 250 ml toplog mleka. 
Promešati kašikom i sačekati 10 minuta da se kvasac aktivira.
Dodati dva jaja, 120 ml ulja, kašiku soli i zamesiti testo uz postepeno dodavanje brašna. 

Testo pokriti krpom i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi da odstoji.
Izvaditi testo na pobrašnjanoj radnoj površini i premesiti. 
Testo podeliti na osam jednakih delova. Svaki deo testa oblikovati u lopticu pa onda razvući oklagijom u obliku kruga, veličine većeg tanjira. 
Korice premazivati otopljenim margarinom i slagati jednu preko druge. 
Zadnju koricu ne treba premazati.
Razvaljati testo oklagijom u veliku koru. 

Nožem po ivici kruga odrezati testo u širini od jednog centimetra oko cele kore. 
Tu veliku traku koju smo dobili, iseći na tri dela i svaki deo uviti u rolat i tako napraviti tri ružice. Ružice ostaviti sa strane.
Veliku koru iseći na osam trouglova.

Svaki trougao uviti sa šire srane prema užoj da bi dobili lepo oblikovane kiflice. 
Svaku kiflicu preseći na pola, da bi dobili 16 komada. 
Dublju tepsiju ili šerpu od pet litara obložiti papirom za pečenje i dobro namazati margarinom. 
Ređati presečene kifle tako da presečeni deo ide po obodu tepsije. 
Na sredini staviti one tri ružice koje smo ostavili sa strane. 
Pokriti krpom i ostaviti da pogača naraste 45 minuta.
Uključiti rernu da se zagreva na 200°C, a za to vreme umutiti jedno žumance i 2 kašike mleka i premazati pogaču. Odozgo posuti susamom. 
Staviti pogaču u zagrejanoj rerni da se peče oko 40 minuta da lepo porumeni.







Vreme je za ozbiljno uživanje!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti.
Uvek dobitna kombinacija!


Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!


Prijatno!








Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар