четвртак, 21. јун 2018.

Slatko od višanja - Sunčane Staze

 
Na našim prostorima slatko je poslastica koja se tradicionalno sprema u svakom domaćinstvu.
Služi se kao znak dobrodošlice.
Ljupka tamnocrvena višnja je veoma popularna u našim krajevima.
Višnja je voće u kojem treba maksimalno uživati, ne samo u vreme sezone već i tokom cele godine.
Lekovita svojstva ovog aromatičnog voća su zaista na zavidnom nivou.
Višnja je našla svoje mesto i u kulinarstvu. Može se koristiti sveža, zamrznuta, kandirana, sušena i konzervirana.

Potrebno je:
- 1 kg očišćenih višanja
- 1 kg šećera
- 1dl vodeZa slatko od višanja treba ubrati čvrste zdrave i zrele plodove. Dobro ih oprati hladnom vodom i povaditi koštice vodeći računa da se višnje ne pocepaju, već da zadrže svoj oblik.
U šerpu od čertri litra staviti jedan kiligram šećera i 1 dl vode da se kuva. Kad špil proključa kuvati desetak minuta dok se ne dobije gustina malo redja od meda. Lagano spustiti visnje u špil. Višnje će pustiti svoj sok i slatko će se dosta razvodniti. Kuvati na tihoj vatri jer slatko moze da iskipi. Šerpu lagano protresati i redovno sakupljati penu koja se stvara na površini dok se slatko kuva. Nikako slatko ne mešati kašikom, jer u tom slučaju može se dobiti džem od višanja. Kad kapi teško padaju sa kašike, a zadnja kap se razvlači ( malo ređe od gustine meda) znači da je slatko kuvano. Ostaviti da se slatko ohladi oko 15 minuta, pa zatim sipati u teglice koje su prethodno oprane i zagrejane u rerni na 100°C. Zatvoriti teglice novim metalnim zatvaračima koje treba prethodno oprati, prokuvati u vodu i osušiti.
Slatko čuvati u podrumu ili ostavi sa ostalom zimnicom.Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар