субота, 30. јун 2018.

GUMENI KOLAČ - Sunčane Staze

 

Kolač pod ovim nazivom uopste nije gumeni. Mekan, sočan, jako ukusan, ima sve kvalitete dobrog kolača. Brzo se sprema, bez gomilu prljavih sudova, bez skupih namirnica i bez jaja. Čim se kolac ohladi u frizideru, odmah može da se seče na zeljene oblike i da se posluži.



Za kore je potrebno:
- 250 gr brašna
- 2 kašika kakao - praha
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašika džema od šljiva
- 4 kašika ulja
- 500 ml mleka
- 100 gr šećera
- 1 vanilni šećer

Za fil je potrebno:
- 500 ml mleka
- 200 gr šećera
- 5 kašika gustina
- sok od jednog limuna
- 250 gr margarina
- 2 vanilna šećera
- malo džema za dekoraciju
- 50 gr sitno izrendane čokolade




U sudu za mućenje staviti 250 gr brašna, 2 kašike kakao - praha, jedan prašak za pecivo, 100 gr šećera i jednu kesicu vanilnog šećera. Izmešati suve sastojke kašikom pa dodati 4 kašika džema od šljiva, 4 kašika ulja i 500 ml mleka. Izmešati dobro kašikom pa smesu podeliti na dva jednaka dela.
Uzeti veliki pleh od električnog šporeta dimenzija 35 × 40 cm i obložiti papirom za pečenje.
Premazati papir uljem i posuti ga brašnom. Sipati jednu polovinu smese, lepo rasporediti, i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 8 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, odmah izvaditi koricu, odvojiti od papira za pečenje. Postupak ponoviti sa drugom koricom, može se iskoristiti isti papir za pečenje koji treba opet premazati uljem i pobrašnjati.
Pečene korice preseći na dva dela da bi dobili četri jednake korice.

Pet kašika gustina razmutiti sa malo mleka koje treba uzeti od 500 ml. Ostatak mleka i 200 gr šećera staviti u šerpu na šporetu da se kuva. Kad mleko proključa, u tankom mlazu dodati razmućeni gustin i neprestano mešati kašikom.
Skuvati gustin, skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se ohladi. U sudu za mućenje staviti 250 gr margarina sobne temperature, 2 vanilna šećera i sok od jednog limuna. Mutiti mikserom i postepeno dodavati ohladeni gustin. Fil podeliti na tri jednaka dela. Premazati tri korice filom i poklopiti četvrtom. Preko četvrte korice premazati džem od šljiva, pa preko džema sitno narendati 50 gr crne čokolade.





Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!


Prijatno!


Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!










 Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар