субота, 23. јун 2018.

Dunavski talasi - Sunčane Staze




Vrhunska poslastica koja ispunjava sve kriterijume jednog savršenog kolača kako u pogledu izgleda tako i ukusa.
Vrlo dekorativna poslastica koja ne ostavlja ravnodušnim ljubitelje dobrog kolača.
Savršeni spoj čokolade, višnje i vanile čini ovaj kolač posebnim.
Sa svojim prefinjenim ukusom i dekorativnim izgledom ovaj kolač je zauzeo počasno mesto u mojoj kuhinji.





Zs biskvit je potrebno :
- 250gr margarina sobne temperature
- 200 gr šećera
- 1 vanilni šećer
- 5 jaja
- 370 gr brašna
- 1prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike mleka

Za fil je potrebno:
- 2 pudinga od vanile
- 2 vanilna šećera
- 100 gr šećera
- 700 ml mleka
- 250 gr margarina

Za preliv :
- 200 gr čokolade i
- 6 kašika ulja

-700 gr višanja ( moze da se koriste sveze ili iz zamrzivača, a može i iz kompota) 



U posudu za mešenje staviti margarin sobne temperature, dodati jedan vanilni šećer, 200 gr šećera i dobro umutiti mikserom. Postepeno dodati pet celih jaja i neprestano mutiti mikserom. Brašno i prašak za pecivo pomešati i dodavati postepeno u sud za mešenje. Kad testo bude gotovo podeliti ga na dva nejednaka dela. U manji deo dodati 2 kašike kakao praha i 3 kašike mleka pa umutiti mikserom.
Pleh dimenzija 24 × 34 cm dobro pouljati i pobrašnati, pa rasporediti žuti deo testa.
Preko žutog dela testa naneti tamni deo testa kašikom. Na nekim mestima malo utisnuti tamni deo da bi se kasnije dobile lepe šare na kolaču.
Poravnjati i rasporediti 700 gr oceđenih višanja.
I višnje malo utisnuti kašikom.
Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180°C.



Dok se kolač peče pripremiti fil.
U posudu dodati 2 pudinga od vanile i malo mleka koje treba odvojiti od 700 ml i dobro umutiti da nema grudvica.
U serpu na šporetu staviti ostatak mleka i 100 gr šećera da se kuva.
Kad mleko proključa skloniti šerpu sa šporeta i dodati umućeni puding. Dobro promešati, vratiti šerpu na šporet i skuvati puding stalno mešajući.
Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se fil prohladi povremeno promešajući.
Posebno umutiti margarin sobne temperatute mikserom i postepeno dodavati prohladjeni fil.
Fil rasporediti preko ohladjenog kolača.
U šerpu na šporetu staviti 200gr crne čokolade izlomljene na sitne parčiće i 6 kašika ulja.
Na umereno jakoj temperaturi otopiti čokoladu stalno mešajući.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Kolač ohladiti u frižideru.
Pre sečenja kolača, kolač izvaditi iz frižidera i sačekati 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi, da čokolada ne bi pucala prilikom sečenja.



Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!





    
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.