четвртак, 21. јун 2018.

Slatko od dudinja - Sunčane Staze

 


Na našim prostorima slatko je poslastica koja se tradicionalno sprema u svakom domaćinstvu.
Služi se kao znak dobrodošlice.
Dudinje su slatki mali hranljivi plodovi koji sadrže prirodne šećere i vitamine. Svi delovi biljke imaju mnoga lekovita svojstva.
Dud je drvo koje izumire a tako je zdravo.
Nekada je bio ukras svakog seoskog dvorišta.








Potrebno je:
- 1 kg dudinja
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 1 limontus
- 200 ml vode 




Za slatko od dudinja treba ubrati čvrste zdrave i zrele plodove. Dobro ih oprati hladnom vodom i odseći drškice.
U litat vode staviti jedan limontus, dobro ga razmutiti pa spustiti dudije da stoje u toj vodi 2 - 3 sata.
U šerpu od čertri litra staviti jedan kiligram šećera i 2 dl vode da se kuva.
Kad špil proključa kuvati desetak minuta dok se ne dobije gustina malo ređa od meda. Lagano spustiti dudinje u špil koje prethodno treba ocediti od vode. Dudinje će pustiti svoj sok i slatko ce se dosta razvodniti. Kuvati na tihoj vatri jer slatko moze da iskipi. Šerpu lagano protresati i redovno sakupljati penu koja se stvara na površini dok se slatko kuva. Nikako slatko ne mešati kašikom, jer u tom slučaju može se dobiti džem od dudinja.
Pred kraj kuvanja dodati jedan limun isečen na kolutove. Kad kapi teško padaju sa kašike, a zadnja kap se razvlači ( malo rede od gustine meda) znači da je slatko kuvano.
Ostaviti da se slatko ohladi oko 15 minuta, pa zatim sipati u teglice koje su prethodno oprane i zagrejane u rerni na 100°C. U vruće teglice sipati vruće slatko. U svaku teglicu staviti i po jedan kolut od limuna. Zatvoriti teglice novim metalnim zatvaračima koje treba prethodno oprati, prokuvati u vodu i osušiti.
Slatko čuvati u podrumu ili ostavi sa ostalom zimnicom.



Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!

 



Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар