Sezona šljiva je polako na izmaku,pa sam odlučila ugrabiti priliku da napravim pitu sa šljivama.
Ovu pitu sam prvi put probala kod moje komšinice, i potpuno me je osvojila već na prvi zalogaj.
Jednostavno i lako se pravi, ne zahteva previše vremena, ali zato će te dobiti pitu savršenog ukusa, tako da sigurno se nećete pokajati ako je napravite.
Spolja hrskava, a unutra mekana, sočna i mirisna, ali ipak drugačija od drugih pita.
Osim što su jako ukusne, šljive su i veoma zdrave, pa eto još jedan razlog zašto treba napraviti pitu sa šljivama!
Potrebno je:
-1\2kg tankih gotovih kora (28 tankih korica)
-1kg opranih očišćenih šljiva od koštica
-1dl ulja
-7 kašika šećera
-14 ravnih kašika prezli
- malo šećera u prahu za posipanje
Šljive oprati, izvaditi koštice i iseći na polovine.
Uzeti četri korice, svaku poprskati sa po jednom kašičicom ulja, i složiti jednu preko druge.
Na samom početku rolata poredjati polutke šljiva u koloni jednu iza druge, isto tako uraditi i na sredini rolata.
Uzeti ravnu kašiku prezli pa posuti preko jedne kolone šljiva, isto uraditi i preko druge kolone.
Punu kašiku šećera posuti po celoj površini.
Sa strane saviti malo kore prema unutra (da fil ne bi curio dok se pita peče) pa pažljivo urolati i složiti u podmazanom plehu.
Isti postupak važi za sve rolate.
Pitu premazati uljem, i peći u zagrejanoj rerni na 200°C, oko pola sata, dok pita lepo porumeni.
Hladnu pitu seći oštrim nožem i posuti šećerom u prahu.
U sezoni šljiva, recept za pitu sa šljivama nikako nije suvušan!
Za ovu pitu se mogu koristiti i šljive iz zamrzivača, samo ih treba najpre odmrznuti, i dovesti do sobne temperature, pa tek onda napraviti pitu.
Naša zemlja je nadaleko poznata po proizvodnji šljiva.
Značajna su i njena lekovita svojstva.
Osim sveže, koristi se i kao suva, a čuveni su i njeni mnogobrojni proizvodi kao što su razni džemovi, pekmezi, kompoti i razna slatka!
Prijatno!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар