Bundevara je jedna od najukusnijih pita jesenje trpeze!
Recept za moju pitu bundevaru opstaje nekako, a nije zapisan u "mom kuvaru".
Sve se to pravi nekako od oka, i ovom prilikom hoću da je sačuvam od zaborava.
Potrebno je:
-1\2kg tankih kora (25 kora u pakovanju)
-1200gr očišćene i izrendane tikve
-1 kašičica soli
-1 šoljica ulja (1dl)
-10 kašika šećera
-10 ravnih kašika griza
-1 kesica cimeta u prahu
- malo šećera u prahu pomešanog sa vanilnim šećerom za posipanje
Tikvu izrendati na krupno rende, dodati kašičicu soli, dobro promešati i ostaviti pola sata da tikva pusti vodu.
Rukama iscediti vodu, pa dodati kesicu cimeta.
Tikva će dobiti tamniju boju, ako želite da zadrzite lepu žutu boju, onda izostavite cimet.
Kore razdeliti u pet rolata po pet kora.
-staviti jednu koru na radnu površinu i poprskati sa jednom kašičicom ulja
- staviti drugu koru i poprskati sa jednom kašičicom ulja
- staviti treću koru i poprskati sa jednom kašičicom ulja, dodati tri kašike rendane tikve, ravnu kašiku griza, kašiku šećera i sve lepo rasporediti po celoj površini
-staviti četvrtu koru i poprskati kašičicom ulja
- staviti petu koru, poprskati kašičicom ulja, dodati tri kašika tikve, ravnu kašiku griza i kašiku šećera, sve lepo rasporediti po celoj površini
Sa strane preklopiti malo kore, pa polagano uviti u rolat.
Ređati u podmazani pleh.
Postupak ponoviti sa preostalim korama.
Celu pitu premazati uljem.
Peći u zagrejanoj rerni na 200° oko pola sata.
Da ne bi pita potamnela po površini, pred kraj pečenja prebaciti preko pite alu-foliju.
Kad se pita ohladi, seći i posipati šećerom u prahu uz dodatak vanilnog šećera.
Sve
fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i
isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i
tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o
autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар