Za SLATKO OD DOMAĆIH NELJUŠTENIH ŠLJIVA potrebno je:
- 2 kg ociscenih sljiva
- 1 šoljica ugašenog kreča
- 600 ml vode
- 2 kg šećera
- 1 limun
Za slatko odabrati čvrste, zdrave, zrele rukom ubrane plodove. Dobro ih oprati hladnom vodom i preseći nožem popreko da bi smo dobili dve "kapice". Jednu soljicu ugasenog kreca preliti vodom i dobro promuckati.Kad se voda izbistri i napravi se talog kreca, odvojiti vodu u drugu posudu i spustiti u nju sljive da stoje sat vremena.
Na sporetu"smederevac" staviti serpu od 10 litara sa 600 ml vode i 2 kg secera da prokljuca. Sljive izvaditi iz krecnu vodu i dobro oprati cistom vodom. Polako ih spustiti u spil na sporetu. Kuvati na tihoj vatri (oko sat vremena), protresati serpu i skidati penu.
Pred kraj kuvanja narezati jedan limun na krugove i spustiti u serpu. Kad kapi tesko padaju sa kasike, a zadnja kap se razvlaci, znaci da je slatko kuvano. Skloniti serpu sa sporeta i pokriti mokrom krpom. Sutradan redjati slatko u teglice. U svaku teglicu ubaciti i kolut limuna koji se ukuvao.
Sluziti hladno slatko sa casom hladne vode sa izvora ili bunara.
Prijatno!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар