недеља, 13. септембар 2015.

"AJVAR" - KRALJ ZIMNICE

Za ajvar koji ja pravim vec godinama potrebno je:- 10kg ispecene i oljustene paprike (15-20kg žive paprike zavisno od kvaliteta);
- 1l zejtina; - 5 kašika soli; - 4 kašika šećera; - 2 kašike esencije;
- sok koji su paprike pustile dok su bile u loncu.Paprike dobro oprati hladnom vodom i povaditi semenke pa onda ispeći na sporetu "Smederevac". Ispečene paprike ostaviti neko vreme u zatvorenom loncu da bi se lepo oljuštile. Lepo ih oljuštiti i očistiti od semenki, ali nikako ih ne ispirati vodom.


Napuniti lonac od 10 litara očišćenom paprikom. Sameljite je na mašini za mlevenje mesa. Sok koji vam ostane na dnu lonca ne smete baciti,već sipati u šerpu od 20 litra u kojoj će se kuvati ajvar. Tu dodati zejtin,so,šećer i esenciju. 

Kad sok proključa po celoj površini i kad dobro zapeni ubaciti mlevenu papriku. Sve vreme dok se ajvar kuva, mora se neprestano mešati i nikako šerpu ne sklanjati sa vatre,da bi ajvar zadrzao lepu narandžastu boju.

Kad ajvar proključa po celoj površini,potrebno je kuvati oko sat vremena ili malo duže,zavisno od kvaliteta paprike.


Ajvar je kuvan,kad povučete drvenom kašikom, a ona ostavlja trag (vidi se na trenutak dno serpe).


Odmah zatvarati tegle i uviti ih u ćebe gde treba da ostanu sve dok se ne ohlade.
Vruć ajvar sipati u vruće tegle koje ste držali u rerni na 100 stepeni.

Ako neko voli ljut ajvar,moze se dodati pola kg ljutih samlevenih papričica.PRIJATNO!


Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар