понедељак, 14. септембар 2015.

NAJBOLJI KOMPOT OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

Najzdravije voce za zimu je kompot,ujedno i najbrzi,najlaksi i najeftiniji nacin spremanja zimnice pasterizovanjem.

Najbolje je ubrati šljive rukom. Odabrati zdrave, zrele i tvrde plodove za kompot. Šljive dobro oprati hladnom vodom.
Seći ih na polovine,a ako su krupni plodovi na više delova. Ređati šljive u čiste tegle da bude što manje vazduha i da sto više voća stane u tegle. 


Napuniti teglu do ruba, pa dodati četiri kašike šećera. Zaliti voće vodom sa izvora (ja zalivam vodom iz bunara,nikako česmovačom) i zatvoriti teglu čistim i zdravim zatvaračem. U lonac na dnu staviti dve kuhinjske krpe, pa poređati tegle. Jednu kuhinjsku krpu staviti između tegli da se ne bi lupale dok se kuvaju. U lonac sipati vodu do visine poklopca na teglama. 
Uključiti šporet na podeljak "2" (moj sporet ima "3" podeljka). Najbolje je pasterizovati na šporetu na drva "Smederevac".Kad voda prokljuca, kuvati deset minuta i isključiti šporet. Ostaviti lonac tako do sutra. Povaditi tegle sutradan i ostaviti tegle u podrumu sa ostalom zimnicom.
Prijatno!

Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар