недеља, 26. март 2017.

Gusenice - kiflice



Gusenice-kiflice se ne razlikuju mnogo od klasičnih kiflica, ali su napravljene od kiselog testa, malo sređene da izgledaju zanimljivije. Mogu se filovati, ali mogu se praviti i bez fila. Izuzetno su mekane i vazdušaste.

Potrebno je:
-1kg brašna
-500ml toplog mleka
-kocka kvasca
-4 kašika šećera
-2 kašičice soli
-1 kašika masti
-1 jaje + jedno žumance
-1dl ulja

Za premazivanje:
-1 belanac
- susam, lan ili kim


Prosejati brašno, napravuti udubljenje i staviti kocku kvasca sa mlekom da nadođe. Dodati šećer i so. Posebno umutiti mast sa jajetom i jednim žumancetom, pa dodati u brašno. Dodati i ulje, pa zamesiti testo. Sačekati da testo naraste.
Podeliti testo na 32 loptice.
Svaku lopticu razvaljati sto tanje, i nožem zaseći do polovine, ali paziti da ivica ostane ne isečena (kao na slici).
Uviti kiflice i redati u podmazani pleh.
Rernu uključiti na 200°.
Premazati kiflice umućenim belancetom i posuti susamom ili kimom ili lanom.
Peći dok kifle lepo porumene.