понедељак, 4. фебруар 2019.

Sipana pita - Kuhinja Sunčane Staze


Pita koju svi dobro znamo, nije potreban recept, ali ipak sam odlučila da je zabeležim i sačuvam kao sećanje na bezbrižno detinjstvo.
Ovo je prava starinska pita, sa jako malo sastojaka, bez miksanja i puno prljavih sudova... ali kraljevskog ukusa.



Potrebno je:
- 1500 gr jabuka
- 1 čaša od 2 dl šećera
- 20 gr cimeta
- 2 čaše od 2 dl pšeničnog griza
- 2 čaše običnog brašna
- 1 čaša šećera
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr margarina   + mala kockica za premazivanje pleha

1500 gr jabuka oprati i oljuštiti.
Izrendati jabuke na krupnu stranu.
Dodati jednu čašu od 2 dl šećera i 20 gr cimeta.
Sve lepo izmešati da se masa ujedini.
U drugoj posudi sipati 2 čaše od 2 dl pšeničnog griza, 2 čaše običnog brašna, 1 čašu šećera i 1 prašak za pecivo.
Sve lepo promešati da se smesa ujednači.
Pleh dimenzija 23x33 cm dobro namazati kockicom margarina.
Na dnu pleha sipati jednu trećinu pripremljenog brašna.
Pleh izlupkati da bi se brašno ravnomerno rasporedilo.
Preko brašna rasporediti polovinu pripremljenih jabuka.
Lepo poravnati jabuke.
Sipati drugu trećinu pripremljenog brašna preko jabuka.
Lepo poravnati brašno.
Preko brašna sipati preostale jabuke i lepo ih poravnati.
Preostalo brašno rasporediti preko jabuka i poravnati.
150 gr margarina iseckati na listiće i poređati preko pite.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, zavisno od rerne.
Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.
 
.

Zaista sam prezadovoljna kako mi je ova pita ispala, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neka jela privuku vašu pažnju izgledom, neka jela ukusom, a neka jela zato što su savršena u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!


Prijatno!


Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!











Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар