недеља, 17. фебруар 2019.

Pamuk kiflice / Najmekše kiflice sa sirom - Kuhinja Sunčane Staze


Ima li šta lepše, nego kad kuhinja zamiriše na kiflice koje se upravo peku?
Pored svog dekorativnog izgleda ove kiflice su i fenomenalnog ukusa, sočne i mekana kao pamuk.
Prefinjenost ukusa ne dolazi slučajno, ona je rezultat potpune posvećenosti svakom i najmanjem detalju.






 Potrebno je :
- 200 ml toplog mleka
- kockica svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kg brašna
- 200 ml jogurta
- 200 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kašika soli
- 400 gr tvrdog sitnog sira
- 2 kašike mleka



U malu šerpicu dodati 200 ml toplog mleka, jednu kockicu svežeg kvasca, 2 kašike šećera, malo brašna, promešati i sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.
U sudu za mešenje sipati polovinu pripremljenog brašna, dodati aktivirani kvasac, 200 ml jogurta, 200 ml ulja, jedno jaje i plus jedno belance.
Preostalo žumance ostaviti sa strane za premazivanje pogačica.
Dodati jednu kašiku soli i zamesiti testo uz postepeno dodavanje preostalog brašna.
Testo pokriti krpom i ostaviti sat vremena da naraste.
Testo premesiti i izvaditi na pobrašnjenoj površini.
Testo podeliti na 24 jednaka dela.
Svaki deo testa oblikovati u malu lopticu i redjati na pouljanom plehu.
Svaku lopticu rastanjiti malo rukama a onda oklagijom.
Formirati četvrtasti oblik.
Na polovini testa utisnuti valjkom šaru, a na drugom kraju staviti jednu kašiku usitnjenog sira.
Preklopiti testo preko sira i pritisnuti prtsima da sir ne bi iscurio prilikom pečenje.
Urolati kiflicu, a krajeve saviti u obliku potkovice.
Pleh obložiti papirom za pečenje, tj. potrebna su dva pleha.
Kiflice ređati sa većim razmakom, da se ne bi spojile prilikom pečenja.
Kiflice ostaviti da narastu pola sata.
Umutiti jedno žumance sa dve kašike mleka i premazati kiflice.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta zavisno od rerne.



Vreme je za ozbiljno uživanje!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti.
Uvek dobitna kombinacija!


Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!


Prijatno!










Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

6 коментара: