понедељак, 3. децембар 2018.

Sunce pogača / Svečana pogača - Kuhinja Sunčane Staze


Ima li šta lepše, nego kad kuhinja zamiriše na pogaču koja se upravo peče?
Pored svog dekorativnog izgleda ova pogača je i fenomenalnog ukusa, sočna i mekana kao pamuk.

Prefinjenost ukusa ne dolazi slučajno, ona je rezultat potpune posvećenosti svakom i najmanjem detalju.



Zbog posebnog i neobičnog načina oblikovanja ova pogača izaziva pravo oduševljenje kada se iznese na sto. I ako deluje da ima puno posla oko izrade, priprema je vrlo jednostavna.
Idealna je za sve vrste svečanosti, porodična okupljanja i slavlja.
Zaista sam prezadovoljna kako mi je pogača ispala, ako se i vama recept sviđa slobodno ga isprobajte.


 VIDEO RECEPT mozete pogledati i na You Tube kanalu!

..

Potrebno je:
- 750 gr brašna
- 40 gr svežeg kvasca
- 250 ml mleka
- 120 ml ulja
- 1 kašika šečera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
- 100 gr margarina
- 1 žumance

- 2  kašike mleka
- malo susama



 U sudu za mešenje staviti malo brašna, dodati izmrvljeni kvasac, jednu kašiku šećera i 250 ml toplog mleka.
 Promešati kašikom i sačekati 10 minuta da se kvasac aktivira.
Dodati dva jaja, 120 ml ulja, kašiku soli i zamesiti testo uz postepeno dodavanje
brašna.

 Testo pokriti krpom i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi da odstoji.
 Izvaditi testo na pobrašnjanoj radnoj površini i premesiti. 
 Testo podeliti na tri nejednaka dela, svaki deo je za nijansu veći od drugog.
 Najveći deo podeliti na četri jednaka dela.
 Svaki deo testa razvaljati oklagijom u obliku kruga prečnika 25 cm.
 Ređati ih jean preko drugog i premazivati omekšalim margarinom.
 Četvrti krug ne premazivati.
 Pogaču oblikovati u dublju pouljanu  tepsiju prečnika 28 cm.
 Testo iseći na osam jednakih trouglova, ali ne do kraja prema obodu tepsije.
 Svaki trougao podići i povuci prema obodu tepsije.
 Drugi deo testa podeliti na četri jednaka dela.
 Svaki deo rastanjiti oklagijom u obliku kruga veličine koliki je otvot ostao na sredini tepsije oko 18 cm.
 Ređati ih jedan preko drugog i premazivati omekšalim margarinom.
 Četvrti krug ne premazivati.
 Zaseći nožem na osam jednakih trouglova, ali opet ne do kraja.
 Podići svaki trougao i povući prema obodu tepsije da se formira pogača u obliku suncokreta.
 Treći deo testa opet premesiti , oblikovati lopticu i staviti u prazan prostor na sredini tepsije.
 Ostaviti pogaču 45 min da naraste.
 Umutiti žumance sa dve kašike mleka i premazati celu pogaču.
 Posuti je susamom.
 Pogaču peći u zagrjanoj rerni  na 200 stepeni oko 40 minuta, zavisno od rerne.



 Vreme je za ozbiljno uživanje!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti.
Uvek dobitna kombinacija!
Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Prijatno!












Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар