недеља, 12. август 2018.

Slatko od Šljiva - Sunčane StazeNa našim prostorima slatko je poslastica koja se tradicionalno sprema u svakom domaćinstvu.
Služi se kao znak dobrodošlice
.
Raskošna, domaćinska zimnica nezamisliva je bez slatka od šljiva.
Slatko od šljiva će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce svojim jedinstvenim specifičnim mirisom i ukusom.
Zato, upotpunite svoju zimnicu malim teglicama, koje će sačuvati miris i ukus ovog omiljenog voća, da bi ste mogli da uživate u njemu i tokom hladnih zimskih dana.
 
Potrebno je:
- 1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
- 1 kg šećera
- 1 manji limun
- 1 kesica limontusa
- 1 šoljica ugašenog kreča
Jednu šoljicu ugašenog kreča sipati u posudu i preliti sa dva litra vode. Dobro promešati da se razbiju sve grudvice i ostaviti sa strane

.Šljive treba da budu zrele i čvrste za slatko. Dobro ih oprati hladnom vodom i oljuštiti oštrim nožem. Košticu izgurati drvenim štapičem.
 U jednoj posudi sipati dva litra vode i dodati jedan limontus. Dobro promešati i tu spustati oljuštene šljive ( da bi šljive zadržale svetlu boju, da ne bi potamnele). Dok očistite šljive i krečna voda je gotova.
Ocediti polako krečnu vodu, vodeći računa da se talog ne razmuti. Šljive ocediti od vode i spustiti ih u krečnu vodu, treba da budu sve prelivene krečnom vodom. Ostaviti ih da tako stoje dva sata.
U šerpu na šporetu staviti 500 ml vode i 1 kg šećera da se špiluje. Kad špil dobije gustinu malo ređu od meda onda spustiti šljive. Šljive prethodno dobro oprati pod mlazom vode.
Dok se slatko kuva ne treba mešati kašikom, samo povremeno prodrmati šerpu. Redovno sakupljati penu koja se stvara na površini.

 Pred kraj kuvanja dodati jedan manji limun dobro opran i isečen na kolutove.
 Slatko je gotovo kad dobije gustinu malo ređu od meda. Kad zahvatite tečnost iz šerpe i sipate je nazad u šerpu, zadnje dve kapi teško padaju sa kašike, onda je slatko gotovo. 
Šerpu skloniti sa šporeta i pokriti vlažnom krpom.
 Ostaviti tako da stoji do sutradan.
 Slatko spakovati u male čiste teglice ( o tome je suvišno govoriti, da teglice i zatvarače treba sterilisati).
Slatko ostaviti sa ostalom zimnicom.


 Sačuvajmo mirise i boje leta u malim teglicama!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti!
Uvek dobitna kombinacija!

Prijatno!

Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар