уторак, 4. август 2015.

Sreća dolazi u raznim oblicima samo je treba prepoznati - sastav iz srpskog jezika

Човек одувек тежи за срећом и одувек трага за њеном спознајом. Незадовољство тренутном стварношћу у животу, у човеку буди тежњу да побегне из тешке свакодневнице, да се вине у висине небеског пространства у измишљени свет лепоте, љубави, богатства у коме владају закони среће и задовољства.
    Често чујем људе како говоре да среће нема, да је живот суров и охол и да само ствара невоље. Не слажем се са њима! Ипак, не вреди се убеђивати, јер су људи све чешће затворени у себе, преокупирани својим мислима, својим проблемима те постају празни, прозирни, без смеха, без суза, немо ходају у походе на боље сутра. Исувише окренути себи не могу увидети лепоту живота и све драгоцености које он носи.
    Ја сам срећан/срећна што постојим, што ми је пружена прилика да живим, да се радујем, да се смејем, да плачем. Срећан/срећна ходам у сусрет сваком изласку сунца на истоку и радујем се што видим и упознајем живот изнова сваким даном и што имам прилику да се дружим, да уживам.
    Срећа је свуда око нас, у свету у коме живимо, у природи која нас окружује, у предметима, у појавама. Свет околних бића, ствари и појава ма колико нам деловали познати, каткад и безначајни, увек откривају примамљиве дражи и нуде нам животне радости и разлоге за срећу.
    Заиста сматрам да је срећа свуда око нас, у свим малим и безначајним стварима, у људима, у осмесима. Moжда је срећа у богатству душе, јер они сиромашни духом ће увек тежити  ка материјалним стварима, никада се неће задовољити, те неће пронаћи срећу. Срећа потиче од духовног, а не материјалног богатства. Срећан си онолико колико си добар човек, колико си спреман да пружиш другима. Срећан је онај ко уме да воли, да прашта, да жели добро другима. Срећу нам не доноси оно што видимо идодирујемони оно што други раде за наснего оно што мислимо да можемо осетити иучинити за другога, а онда за себе саме.
    Срећа је свуда око нас, али је тешко препознати је, јер нам сваки дан долази у другачијем облику. Срећа је у малим стварима, у задовољењем ситницама. Неко је рекао: "Размишљај позитивно, па ће се срећа открити сама." Срећа је смисао и сврхаживота, једини циљ човековог постојања. Срећа није одредиште, срећа је путовање на коме је стално изнова упознајемо.

Link: Video - Sreca dolazi u razlicitim oblicima





Аутор текста:Милена Спасић

Напомена: Забрањено је присвајање ауторског текста.

2 коментара: