четвртак, 13. август 2015.

Najveće MANIFESTACIJE u SEPTEMBRU u Srbiji

Dragi moji čitaoci, koristim ovu priliku da vam predstavim neke od većih događaja koji nas očekuju u mesecu septembru, a održavaju se u našoj zemlji. Prikazane su samo veće manifestacije, jer je zaista veliki broj manjih. O inostranim festivalima pisaću nekom drugom prilikom.

Evo šta nas očekuje:

  • 31. avgust - 6. septembar ROŠTILJIJADA, Leskovac

Leskovačka Roštiljijada je najveća gastronomska manifestacija u jugoistočnoj Evropi. Ove godine, održava se uzastopna 22. Roštiljijada. U sedam dana, koliko traje, ovu manifestaciju poseti preko 500.000 ljudi. Svake godine, gospodari roštilja obaraju svetski rekord u veličini pljeskavice. Za zabavu na ovom festivalu svake godine brine se Turistička organizacija grada Leskovca, koja se trudi da svake godine obezbedi bogati kulturni program. Svake godine održava se veliki broj izložbi, predstava, takmičenja i koncerata. Ove godine očekujese dolazak muzičke grupe "Piloti", Miroslava Ilića i mladih izvođača iz Pinkove i Grandove produkcije. 

Ukoliko ste gurman, boem, volite muziku, tradiciju, ovo je prava manifestacija za vas.



  • 1. septembar - 6.septembar MEĐUNARODNI FESTIVAL EKOLOŠKOG I TURISTIČKOG FILMA, Veliko Gradište

Međunarodni filmski festival SILAFEST za osnovnu smernicu ima ekološki i turistički film. U skladu sa modernim pristupom, Savet festivala turizam tumači u najširem smislu te reči, pa će se na festivalu naći filmovi kulturološkog turizma, filmovi o vinu, o velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi, Poznati muzeji, vinski podrumi, manastiri i svetilišta, sportski događaji.


  • 1. septembar - 10. septembar MEĐUNARODNA LIKOVNA I KNJIŽEVNA KOLONIJA "SIĆEVO 2015" Sićevo

Međunarodna likovna kolonija u Sićevu - ovo je najstarija, nekada jugoslovenska, a danas srpska umetnička kolonija na Balkanu. Poznata slikarka, Nadežda Petrović prepoznala je lepotu sićevačkog kanjona i u selu Sićevo, daleke 1905. godine, osnovala ovu koloniju. Kroz Sićevačku koloniju prošlo je više od četiri stotine slikara iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije. Od 1991. godine kolonija ima međunarodni karakter, otvorena za umetnike različitih generacija i estetskih opredeljenja. Zahvaljujući njoj formiran je impozantan likovni fond koji danas čini preko 600 dela značajne umetničke vrednosti.

  • 4.semptembar - 6.septembar LJUBIČEVSKE KONJSKE IGRE, Požarevac

Međunarodno takmičenje u konjičkom sportu obuhvata običajne igre u višeboju, kurirsko jahanje, gađanje kopljem, strelom i topuzom i seču sabljom. Takođe, igre sadrže preskakanje prepona, galopske i kasačke trke, voltižovanje dece (jahanje ponija i obuka za decu od 2 do 7 godina) i kaskaderske veštine, uz kulturno-zabavni program.

  • 11.septembar - 16.septembar MOKRANJČEVI DANI, Negotin

Muzički festival u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu. Svakog septembra, počev od 1966.godine odvija se praznik muzike u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.


  • 11.septembar - 13.septembar KUPUSIJADA, Mrčajevci, Čačak

Manifestacija obuhvata takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu, brojna takmičenja poljoprivrednog karaktera, pesničke večeri i nastupe poznatih estradnih umetnika.

  • 14. septembar - 20.septembar VUKOV SABOR, Tršić

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji, koja se održava od 1933. godine, u nedelju pred Malu Gospojinu. U čudesnom ambijentu sela Tršića, u kome se nalaze objekti stare srpske arhitekture, prikazuje se umetnička ostvarenja u čast Vuka Karadžića.Ovo je najveća manifestacija ovog tipa u Srbiji i okuplja između 20.000 i 30.000 posetilaca.

  • 17.septembar - 19.septembar PUDARSKI DANI, Irig

U Irigu se od 1993. godine, svake godine, trećeg vikenda u septembru, organizuju „Pudarski dani“. Ova manifestacija je posvećena pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu, razvoju vinogradarstva. Manifestacije traje tri dana, propraćena raznovrsnim zanimljivim dešavanjima kao što su: berba grožđa, defile fenjera od bundeva i maskenbal ulicama Iriga , dečija pijaca i prodajna izložba sremskih kolača, revija „Dete i pas“, koncert za mlade, izložba likovnih i literarnih radova na temu grožđa, vina, pudara, razna takmičenja za izbor najboljeg vinograda, najboljeg vinskog podruma, najbolje rakije i vina, najtežeg grozda, najukusnijeg sremskog kolača kao i takmičenje u kuvanju pudarskog (pilećeg) paprikaša. Manifestaciju prati i veoma bogat kulturno-umetnički program.

  • 17.septembar - 19.septembar ŠABAČKA ČIVIJADA, KARNEVAL, Šabac

Na "Belosvetskom festivalu humora i satire" održavaju se pozorišne predstave, takmičenja u duhovitosti, proglašenje pobednika nagradnog konkursa za najbolju priču, aforizam i karikaturu. Oragnizator je Turistička organizacija grada Šapca.

  • 17.septembar - 20.septembar DANI BERBE GROŽĐA, Vršac

Tradicionalna proslava završetka berbe grožđa sa brojnim pratećim manifestacijama: karneval, bacanje grožđa iz aviona, „Vinska ulica“, „Ulica starih zanata“, Izbor za „Mis Berbe“, Dečji maskenbal, sportska takmičenja, kulturno-umetnički program, koncerti, „Put vina“ - obilazak plantaža grožđa i degustacija vršačkog vina u vinskim podrumima. Ovo je prava manifestacija za ljubitelje dobrog vina.

  • 17. septembar - 24. septembar BEOGRADSKI INTERNACIONALNI TETARSKI FESTIVAL "BITEF" Beograd

Ove godine festival nosi naziv Uspomeni Jovana Ćirilova.U glavnom takmičarskom programu biće prikazano deset predstava iz Srbije, Francuske, Nemačke, Rusije, Hrvatske i Slovenije. Kao i svake godine, u okviru pratećeg programa Bitefa, biće održan Bitef na filmu koji će pratiti slogan festivala.Urednica programa je Vera Konjović. Mesto održavanja programa: Muzej jugoslovenske kinoteke.

  • 25.septembar - 26.septembar FESTIVAL KAFE, ČAJA I TOPLIH NAPITAKA "CoffeeFest 2015"  Beograd

Regionalni festival kafe, čaja i toplih napitaka "CoffeeFest 2015" biće održan u neposrednoj blizini Ušće šoping centra. Ljubitelji kafe, čaja i drugih toplih napitaka imaće priliku da se upoznaju sa novim trendovima i načinima pripreme, kao i da uživaju u ukusima omiljenih napitaka. Očekuje se poseta preko 25.000 posetilaca koji će pored uživanja u šolji svog omiljenog napitka, moći da se zabave uz muzičke nastupe, projekcije filmova, kao i razne prezentacije i takmičenja.

Vukov sabor u Tršiću

Нема коментара:

Постави коментар