субота, 6. октобар 2018.

Punjeni kornišoni - Sunčane Staze


Obožavam jesen, sve njene boje, mirise i ukuse...pa kad još sve to spakujem u teglice i ostavim za zimu!
Ovakav način pripremanja krastavaca za zimu je odličan.
Izuzetno su dekorativni i ukusni.

Ovako pripremljeni krastavci mogu vam poslužiti kada želite da obogatite svečanu trpezu.
Ovu salatu sa oduševljenjem prihvataju i deca i odrasli.






Potrebno je:
-  krupniji kornišoni
-  tanke šargarepe
-  crvene paprike

- kesica " pikant fix"
- 300 ml sirćeta
- 150 gr šećera

I još je potrebno:
- nekoliko celih paprika
- nekoliko zelena paradajza
- malo karfiola
- nekoliko glavica crnog luka
- nekoliko glavica ljubičastog luka




Deblje kornišone dobro oprati.
Odseći krajeve i izdubiti krastavce malim tankim oštrim nožem.
U izdubljeni krastavac ugurati opranu tanku šargarepu, vodeći računa da krastavac ne pukne.       

Napunjeni krastavac iseckati na četri dela, ili na željenu debljinu, ali najpre odseći sargarepu ako viri van krastavca.
Napunjene krastavce redjati u tegle.



Isto uraditi i sa krastavcima punjenim paprikom.
Papriku oprati i iseći na tanke trake.
Uzimati po tri trake i ugurati u izdubljeni krastavac, vodeći računa da krastavac ne pukne.
Odseći višak paprike koja viri, a zatim iseckati krastavac na željenu debljinu ili na četri dela.

Kesicu "pikant fix" sipati u 2 litra vode, dodati 300 ml sirćeta i 150 gr šećera.
Mešati kašikom da se šećer otopi.
Ovaj sadržaj je dovoljan za četri tegle od 1500 ml.
Pripremljene tegle napuniti rastvorom.
Tegle zatvoriti novim čistim zatvaračima.
U veći lonac na dnu staviti dve kuhinjske krpe, poređati tegle i sipati vodu.
Staviti da se pasterizuje  na srednjoj temperaturi. 
Kad voda proključa, kuvati 10 minuta i isključiti ringlu.
Kad krastavci promene boju iz zelene u žutozelenu znači da treba isključiti ringlu.
Ostaviti lonac tako dok se voda ne ohladi.

Ja sam ovom prilikom napunila jednu teglu punjenim krastavcima sa šargarepom, jednu teglu punjenim krastavcima sa paprikom, a dve tegle sam punila sa raznim povrćem.
Stavila sam malo šargarepe, malo karfiola iskidanog na cvetiće,malo punjenih krastavčića, malo zelenog paradajza, nekoliko celih paprika, malo crnog luka, i nekoliko glavica ljubičastog luka. I njih sam nalila istim sadržajem i pasterizovala zajedno sa punjenim krastavcima. 


Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti!

Uvek dobitna kombinacija!


Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!

Uživajte u svakom jesenjem danu, priroda je darežljiva!


 Prijatno!






 Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар