понедељак, 24. септембар 2018.

Slatko od lubenice - Sunčane Staze





Na našim prostorima slatko je poslastica koja se tradicionalno sprema u svakom domaćinstvu.
Služi se kao znak dobrodošlice
.
Raskošna, domaćinska zimnica nezamisliva je bez slatka.
Slatko od lubenice će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce svojim jedinstvenim specifičnim mirisom i ukusom.
Zato, upotpunite svoju zimnicu malim teglicama, koje će sačuvati miris i ukus ovog omiljenog voća, da bi ste mogli da uživate u njemu i tokom hladnih zimskih dana.


 



Potrebno je:
- 800 gr očišćene i iseckane lubenice
- 1 kg šećera
- 1 manji limun
- 2 vanilna šećera
- 1 šoljica ugašenog kreča




Jednu šoljicu ugašenog kreča sipati u posudu i preliti sa tri litra vode. Dobro promešati da se razbiju sve grudvice i ostaviti sa strane, da se napravi talog.
Lubenicu oprati, i iseći na krupnije komade.
Nožem izdubiti srednji mekani deo, a koru oljuštiti.
Lubenicu iseckati na kockice ili na željene oblike.
 Ocediti polako krečnu vodu, vodeći računa da se talog ne razmuti.
Kockice lubenice preliti krečnom vodom. 
Ostaviti da tako stoje dva sata.
Ocediti lubenicu od krečne vode i dobro oprati.
U šerpu na šporetu staviti lubenicu i vodu da izbije jedan ključ.
Kad voda proključa ,ocediti lubenicu.
Svaku kockicu izbockati viljuškom, da bi se lepo napile soka kad budu kuvane.
Jedan litar vode i kilogram šećera staviti da se špiluje desetak minuta.
Ubaciti 800 gr pripremljenih kockica lubenice i kuvati slatko.
Pred kraj kuvanja dodati jedan manji limun dobro opran i isečen na kolutove, i dva vanilna šećera.
 U toku kuvanja slatko miriše na kuvanu tikvu, ali neka vas to ne brine, slatko će poprimiti miris limuna i vanilnog šećera.
Kockice lubenice tokom kuvanja postaju providne, staklaste, što je jako zanimljivo i privlačno.



 
 Slatko ne treba mešati, samo protresati šerpu.
Kašikom zahvatiti malo soka pa proveriti da li je slatko kuvano, ako tečnost teško pada sa kašike i ako ima gustinu meda, znači da je kuvano.
Šerpu skloniti sa šporeta i pokriti vlažnom krpom.
Najbolje da tako odstoji preko noći.
Teglice u koje ćete spakovati slatko dobro oprati i sterilisati u rerni pola sata na sto stepeni.
Sutradan spakovati slatko u čiste sterilisane teglice.


Sačuvajmo mirise i boje leta u malim teglicama!


Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti!
Uvek dobitna kombinacija!


Prijatno !


Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!

Uživajte u svakom jesenjem danu, priroda je darežljiva!











Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар