Ako nemate vremena da napravite knedle sa šljivama, napravite kolač sa ukusom knedli. Brzo se pravi, a ukus je jako specifičan. Kolač je jako kremast sa komadićima šljiva. Osvojiće vas već na prvom zalogaju, i tu ne mozete stati, poješćete drugi komad kolača, pa zatim treći, pa onda ide četvrti...
Jedina mana ovog kolača je što ne izgleda prelepo na tanjiru, nije bas dekorativan. Ali zato taj nedostatak dopunjuje svojim izuzetnim ukusom.
Potrebno je:
- 3 kašike ulja
- 200 gr prezli
- 2 kašike šećera
- 800 gr očišćenih šljiva
- 3 kašike šećera
- 2 kašike džema od šljiva
- 1 vanilni šećer
- 1 l mleka
- 200 gr šećera
- 150 gr griza
- 100 gr margarina
- 1 jaje
U tiganju na šporetu na srednjoj temperaturi staviti 3 kašike ulja, 200 gr prezli i 2 kašike šećera da se uprži, stalno mešajući kašikom da ne zagori.
Kad se prezle uprže i zamirišu, skloniti sa šporeta.
800 gr šljiva, opranih, očišćenih i iseckanih na četvrtine staviti u tiganju na šporetu na srednjoj teperaturi da se dinstaju.
Dodati 3 kašike šećera i stalno mešati da ne zagori. Kad tečnost ispari dodati dve kašike džema od šljiva, jedan vanilni šečer i mešati.
Izdinstane šljive skloniti sa šporeta.
150 gr griza i 200 gr šećera lepo pomešati u jednoj posudi. Dodati 200 ml mleka i promešati da se sve lepo ujedini.
U šerpu na šporetu staviti 800 ml mleka da se kuva.
Kad mleko proključa sipati smesu od griza i šećera. Kuvati fil da dobije potrebnu gustinu stalno mešajući kašikom. Kad se fil zgusti, dodati 100 gr iseckanog margarina. Mešati da se fil lepo ujedini.
Skloniti šerpu sa šporeta.
U drugoj posudi umutiti žicom jedno jaje.
U tankom mlazu dodavati jaje u fil sa grizom i mutiti mikserom.
Odmah formirati kolač, jer se fil brzo steze i postaje teško za rad.
Pleh dimenzija 24 × 34 cm dobro pouljati pa sipati na dnu polovinu uprženih prezli i lepo rasporediti po celom plehu.
Preko prezli sipati polovinu fila sa grizom.
Odmas staviti sledeći sloj od šljiva. Sipati preko griza sve izdinstane šljive i lepo rasporediti po celoj površini.
Preko šljiva sipati ostatak fila sa grizom i lepo pokriti šljive.
Preko griza sipati drugu polovinu proprženih prezli i lepo rasporediti. Sačekati da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek onda staviti u frižideru da se dobro ohladi.
Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар