U najbolje poslastice dolaze torte.
Osnov mnogih torti je testo za domaći biskvit-patišpanj, poznata masa od jaja i šećera, sa raznim dodacima kao što su bademi, orasi, čokolada, lešnjaci i kakao.
Za mešenje torti potrebna su sveža jaja, ispravna pećnica, razni nadevi i veliko strpljenje.
Kada sam pre mnogo godina kod jedne prijateljice pojela parče ovakve torte, znala sam da će se praviti jako često u mojoj kuhinji.
Ništa nisam menjala od originala, jer mi nikada nije priredila neku neprijatnost u toku izrade, a krajnji rezultat je pun pogodak - BINGO!
Potrebno je za patišpanj:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 kašika kakaa
- pola kesice praška za pecivo
Fil | :
- 300 gr mlevene plazme
- 3 male šoljice gaziranog soka od narandže
- 125 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
Fil ||
- 1 l mleka
- 4 pudinga sa ukusom vanile
- 400 gr šećera
- 250 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 150 gr čokolade
Još je potrebno:
- 2 kutije jaffa keksa
- 2 kutije piškota
- gazirani sok od narandže
Za ukrašavanje je potrebno:
- 200 gr šlaga
- 2-3 dl hladne gazirane vode
Počinjemo sa pripremom patišpanja.
Odvojimo belanca od žumanca.
U dublji sud mikserom umutimo belanca sa šećerom, postepeno dodajemo žumanca.
Dodajemo orahe, brašno, kakao, prašak za pecivo i mešamo kašikom da se smesa sjedini.
Sipamo je u pleh obložen pek-papirom koji smo prethodno premazali uljem i malo pobrašnjali.
Koristimo četvrtasti pleh dimenzija 24×34 cm.
Pečemo na 180 stepeni oko 15min, obavezno proverimo drvenom čačkalicom da li je patišpanj pečen.
Počinjemo sa pripremom drugog fila.
U šerpu na šporetu stavimo 900 ml mleka sa šećerom da se kuva. U preostalo mleko razmutimo puding.
Kad mleko proključa, sklonimo ga sa šporeta i dodamo razmućeni puding.
Dobro promešamo da se ne stvore grudvice.
Vratimo na šporet i kuvamo dok fil dobije potrebnu gustinu, neprestano mešamo žicom.
Ostavimo fil da se ohladi, povremeno promešamo da se ne uhvati korica.
U sudu za mućenje mikserom mutimo margarin sa šećerom u prahu dok postane penast.
Dodamo ohlađeni krem i mutimo mikserom da se filovi lepo sjedine.
Fil podelimo na dva dela, pa u jednom delu dodamo otopljenu čokoladu.
Redosled filovanja:
Na tacnu stavimo patišpanj, pa ga poprskamo sa jednom šoljicom gaziranog soka.
Stavimo fil od plazme i lepo poravnjamo.
Jaffa-keks provlačimo u gazirani sok i redjamo tako da čokoladni deo bude okrenut na dole. Malo pritisnemo keksiće.
Preko jaffa keksa stavimo crni fil, popunimo rupice i lepo poravnjamo.
Piškote provučemo u gazirani sok i lepo složimo.
Preko piškota nanesemo žuti fil, lepo popunimo rupice i poravnjamo.
U sud za mućenje stavimo prašak za šlag i postepeno dodajemo gaziranu vodu i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.
Šlagom dekorišemo tortu.
Tortu služimo dobro rashlađenu u frižideru.
Prijatno!
Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар