петак, 24. фебруар 2017.

Kapri - pita


Oduvek sam se oduševljavala ukusu "kapri- torte", savršenom spoju čokolade i jagode, pa sam iz tog razloga rešila da se malo igram i eksperimentišem i prenesem ukus na jednu starinsku pitu. Moj pokušaj je uspeo, i tako je nastala ova "kapri-pita" savršenog ukusa i mirisa.
Potrbno je za korice: 
-600gr brašna
-200gr šećera u prahu
-100gr margarina sobne temperature
-200ml kiselog mleka
-2 jaja
-1 prašak za pecivo

Za beli fil je potrebno:
-8dl mleka
-2 pudinga sa ukusom vanile
-1 kašika brašna
-8 kašika šećera
-125gr margarina




Za roze fil je potrebno:

-8dl soka od jagode
-2 pudinga od jagode
-1 kašika brašna
-8 kašika šećera
-125gr margarina

Za glazuru je potrebno:
-100gr "menaž" čokolade
-2 kašike ulja

Za premazivanje korica:
-200gr "menaž" čokolade
-2 kašike šećera
-40gr margarina


Skuvati filove na klasičan način. U vrući fil dodati margarin i mešati dok se otopi i ujedini sa filom.
 Ostaviti da se filovi ohlade na sobnoj temperaturi.

U brašno dodati margarin i umesiti, dodati ostale sastojke pa umesiti glatko testo.
Testo podeliti na pet jednakih delova.
Od pek-papira iseći pet listova dimenzija 25×30.
Na svakom papiru rastanjiti testo i peći na obrnutom plehu na 200° .
Korice treba da ostanu bele.
Ispeći sve korice, ostaviti ih jednu preko druge sa papirom, i sačekati da se ohlade.




Premazati prvu koricu belim filom, pa staviti preko drugu koricu.
Otopiti 100gr "menaž" čokolade sa kašikom šećera i kockicom margarina (20gr), pa preliti preko druge korice.
Sačekati da se čokolada stegne, pa premazati polovinu roze fila.
Staviti treću koricu, pa premazati belim filom.
Preko staviti četvrtu koricu pa ponoviti postupak sa čokoladom i roze filom.
Na kraju staviti petu koricu i premazati glazurom.
Otopiti 100gr "menaž" čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko pite.
Ostaviti kolač u hladnoj prostoriji (nekih 10 sati) pa seći tankim oštrim nožem.


Poređati korice:
- korica
- beli fil
- korica
- preliv od čokolade
- roze fil
- korica
- beli fil
- korica
- preliv od čokolade
- roze fil
- korica
- glazura od čokolade