Moja prva pogača na blogu biće ukrašena onako kako me je moja baka učila. Ukrasiti pogaču uz pomoć dve viljuške? Štipkajući?
Potrebno je:
-1kg brašna
-500ml toplog mleka
-kocka kvasca
-4 kašika šećera
-2 kašičice soli
-1 kašika masti
-1 jaje + jedno belance
-1dl ulja
Za premazivanje:
-1žumance
- susam, lan, kim ili mak
Priprema:
Prosejati brašno, napravuti udubljenje i staviti kocku kvasca sa mlekom da nadođe. Dodati šećer i so. Posebno umutiti mast sa jajetom i jednim belancetom pa dodati u brašno. Dodati i ulje, pa zamesiti testo. Sačekati da testo naraste.
Staviti testo na radnu površinu, lepo oblikovati (formirati pogaču), i prebaciti u podmazanom plehu u kojem će pogača da se peče.
Od ovog testa mogu da se naprave dve manje pogače.
Ostaviti pogaču pola sata da naraste, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°.
Pre nego da ubacimo pogaču u rernu premazati je umućenin žumancetom. Uzeti dve viljuške i ištipkati pogaču, šarajući po njoj po sopstvenoj želji. Posuti susamom ili kimom ili lanom ili makom, po svojoj želji.
Peći dok pogača lepo porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар