Stigla nam je jesen, za mene i za mnoge najlepše godišnje doba.
Miris jeseni mi donosi razne izazove, kako za spremanje zimnice, tako i za nove fotografije u jesenjem izdanju.
Raskošna, domaćinska zimnica nezamisliva je bez slatka od dunja.
Ništa lepše od mirisa dunja sa ormara i mirisa slatka od dunja koji neodoljivo podseća na detinjstvo.
Slatko od dunja će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce svojim jedinstvenim specifičnim mirisom i ukusom.
Zato, upotpunite svoju zimnicu malim teglicama, koje će sačuvati miris i ukus ovog omiljenog voća, da bi ste mogli da uživate u njemu i tokom hladnih zimskih dana.
Za slatko od dunja potrebno je:
- 1 kg očišćenih dunja
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
- 1 limontus
Dunje oprati hladnom vodom.
Oljuštiti ih i iseckati na kockice.
U posudu sipati hladnu vodu i razmutiti jedan limontus.
Iseckane dunje stavljati u taj rastvor.
U šerpu od pet litara sipati 500 ml vode i dodati 1 kg šećera.
Staviti šerpu na šporetu da se špiluje šećer sa vodom.
Kad proključa po celoj površini, kuvati 10-15 minuta.
Dunje ocediti od vode pa spustiti u špil da se kuvaju.
Slatko ne treba mešati, samo protresati šerpu i sakupljati penu koja se hvata na površinu.
Slatko kuvati oko pola sata, ali povremeno proveravati gustinu soka.
Kašikom zahvatiti malo soka pa proveriti da li je slatko kuvano, ako tečnost teško pada sa kašike i ako ima gustinu meda, znači da je kuvano.
Šerpu skloniti sa šporeta i pokriti vlažnom krpom.
Najbolje da tako odstoji preko noći.
Teglice u koje ćemo spakovati slatko dobro oprati i sterilisati u rerni pola sata na sto stepeni.
Sutradan spakovati slatko u čiste sterilisane teglice.
Sačuvajmo mirise i boje jeseni u malim teglicama!
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti!
Uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala Vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар