уторак, 10. јул 2018.

Kolač sa tikvicama i makom - Sunčane Staze




Sezona tikvica je u punom jeku, zato je sada savršeni trenutak za ovakav jednostavan i prefinjen kolac.
Jednostavno i lako se pravi, ne zahteva previše vremena i gomilu prljavih sudova, ali zato će te dobiti poslasticu od tikvice savršenog ukusa, tako da sigurno se nećete pokajati ako je napravite na ovaj nacin.



 

Potrebno je:
- 600 gr oljuštene, očišćene tikvice
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 200 gr šećera
- 100 gr brašna
- 100 gr griza
- 1 puding od vanile
- 1 dl ulja
- 100 gr maka
- 1 prašak za pecivo
- malo šećera u prahu za posipanje



Tikvicu oprati, oljuštiti i izdubiti sredinu. Izrendati i posoliti sa jedan prstohvat soli. Ostaviti pola sata da pusti vodu. Dobro je istiskati rukama da sto više vode izađe.
U sudu za mućenje staviti tri belanca i mutiti mikserom. Postepeno dodavati 200 gr šećera i dalje mutiti mikserom. Zatim dodati postepeno tri žumanca i dobro umutiti mikserom.
U drugoj posudi sjediniti suve sastojke, 100 gr brašna, 100 gr griza, 100 gr maka, jedan puding od vanile i jedan prašak za pecivo dobro promešati kašikom.
U umućena jaja dodati 1 dl ulja i oceđene tikvice. Lagano promešati kašikom. Postepeno dodati suve sastojke i lagano promešati.
Pleh dimenzija 23 × 33 cm obložiti papirom za pečenje i podmazati uljem.
Kolac peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Proveriti drvenom čačkalicom da li je kolač pečen.
Pečen kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek onda seći tankim ostrim nožem, i posuti šećerom u prahu.




Pripremanje hrane tokom leta zahteva dodatni napor, zato treba birati recepte koji se przo pripremaju ali da sadrže bogatstvo ukusa.
Priroda je darežljiva!
Uživajte u letu i njegovim darovima!
Kuvajte sa uživanjem!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Prijatno!




 
 Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima

 

Нема коментара:

Постави коментар