субота, 23. јун 2018.

Dunavski talasi - Sunčane Staze




Vrhunska poslastica koja ispunjava sve kriterijume jednog savršenog kolača kako u pogledu izgleda tako i ukusa.
Vrlo dekorativna poslastica koja ne ostavlja ravnodušnim ljubitelje dobrog kolača.
Savršeni spoj čokolade, višnje i vanile čini ovaj kolač posebnim.
Sa svojim prefinjenim ukusom i dekorativnim izgledom ovaj kolač je zauzeo počasno mesto u mojoj kuhinji.





Zs biskvit je potrebno :
- 250gr margarina sobne temperature
- 200 gr šećera
- 1 vanilni šećer
- 5 jaja
- 370 gr brašna
- 1prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 6 kašika mleka

Za fil je potrebno:
- 2 pudinga od vanile
- 2 vanilna šećera
- 100 gr šećera
- 700 ml mleka
- 125 gr margarina

Za preliv :
- 200 gr čokolade i
- 6 kašika ulja

-600 gr višanja ( moze da se koriste sveze ili iz zamrzivača, a može i iz kompota) 



U posudu za mućenje staviti margarin sobne temperature, dodati jedan vanilni šećer, 200 gr šećera i dobro umutiti mikserom.

Postepeno dodati pet celih jaja i neprestano mutiti mikserom. 
Brašno i prašak za pecivo pomešati i dodati postepeno u sud za mućenje.
Postepeno dodati 6 kašika mleka da bi se testo malo razredilo.
Kad testo bude gotovo podeliti ga na dva nejednaka dela.
U manji deo dodati 2 kašike kakao praha i 3 kašike mleka pa umutiti mikserom.
Pleh dimenzija 23 × 33 cm dobro pouljati i pobrašnati, pa rasporediti žuti deo testa.
Preko žutog dela testa naneti tamni deo testa kašikom.

Na nekim mestima malo utisnuti tamni deo da bi se kasnije dobile lepe šare na kolaču.
Poravnati i rasporediti 600 gr oceđenih višanja.
I višnje malo utisnuti kašikom.
Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180°C.



Dok se kolač peče pripremiti fil.
U posudu dodati 2 pudinga od vanile i malo mleka koje treba odvojiti od 700 ml i dobro umutiti da nema grudvica.

Dodati 2 vanilna šećera.
U serpu na šporetu staviti ostatak mleka i 100 gr šećera da se kuva.
Kad mleko proključa skloniti šerpu sa šporeta i dodati umućeni puding. 

Dobro promešati, vratiti šerpu na šporet i skuvati puding stalno mešajući.
Dodati 125 gr margarina i mešati da se otopi.
Topli fil rasporediti preko toplog kolača.
U šerpu na šporetu staviti 200gr crne čokolade izlomljene na sitne parčiće i 6 kašika ulja.
Na umereno jakoj temperaturi otopiti čokoladu stalno mešajući.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Kolač ohladiti u frižideru.
Pre sečenja kolača, kolač izvaditi iz frižidera i sačekati 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi, da čokolada ne bi pucala prilikom sečenja.



Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!





    
Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар