субота, 10. фебруар 2018.

POSNA MAÐARICA



Mađarica - kraljica svih svečanih trpeza, da li je u pitanju rođendan, ili možda slava, ona je tu da svojom lepotom ukrasi svaki svečani sto!





Jednostavna a elegantna, savršena poslastica za svaku priliku.
Kolač mađarica je veoma popularan i jedan od najomiljenijih i nezaobilaznih deserta na svečanim trpezama.
Prefinjenog ukusa i dekorativnog izgleda osvaja naše čulo ukusa godinama.
Postoje razni recepti za ovo slatko zadovoljstvo, ja ću vam otkriti moj način kako pripremam posnu varijantu.




Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.
Neke poslastice privuku vašu pažnju izgledom, neke poslastice ukusom, a neke poslastice zato što su savršene u svakom smislu.
Neka vaša slavska trpeza bude bogata i svečana!

Potrebno je za korice:
- 600 gr brašna
- 200 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- voda da se zamesi testo

Za fil je potrebno:
- litar vode
- 4 pudinga sa ukusom čokolade
- 300 gr šećera
- 250 gr margarina
- 150 gr čokolade

Za glazuru je potrebno:
- 200 gr čokolade
- 6 kašika ulja




Prvo počinjemo sa pripremom fila.
U šerpu na šporetu stavimo 900 ml vode i 300 gr šećera da se kuva. U preostalih 100 ml vode razmutimo četri pudinga sa ukusom čokolade. Kad voda sa šećerom proključa sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo razmućeni puding. Mešamo kašikom da se fil zgusti. Vratimo šerpu na šporet i kuvamo fil do željene gustine. Sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo sitno iseckani margarin i izlomljenu čokoladu. Mešamo kašikom da se otope čokolada i margarin i da se fil ujedini. Ostavimo da se fil hladi i povremeno promešamo da se ne uhvati korica.

Počinjemo sa pripremom korica.
U posudu za mešenje stavimo 600 gr brašna, 200gr šećera u prahu i jedan prašak za pecivo.
Promešamo kašikom i dodamo otopljeni margarin. Mesimo testo rukom uz postepeno dodavanje vode da dobijemo glatko testo koje se ne lepi za ruku. Testo prebacimo na pobrašnjanoj radnoj površini i podelimo na pet jednakih delova.
Od pek papira isečemo pet listova dimenzija 27 × 31 cm na kojima ćemo razvlačiti korice. Jedan list isečemo većih dimenzija od ovih pet, i on će nam služiti da bolje i brže razvlačimo korice.




Na radnoj površini stavljamo vlažnu krpu, preko krpe stavljamo list pek papira dimenzije 
27 × 31 cm, zatim stavimo jednu lopticu i malo je razvaljamo oklagijom. Odozgo stavimo veliki pek papir i savijemo sa svih strana višak papira, podvučemo odozdo i dovršimo razvlačenje korice oklagijom. Ovako ćemo dobiti sve korice jednake veličine i debljine. Koricu sa pek papirom prebacimo na obrnuti pleh. Pečemo korice u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 7 - 8 minuta zavisno od rerne, vodeći računa da korice ostanu svetle boje. Pečene korice stavljamo sa pek papirom jednu preko druge. Čim ispečemo sve korice, odmah filujemo kolač.
Fil podelimo na četri jednaka dela i nafilujemo kolač. Preko kolača stavimo neki teži predmet i ostavimo na hladnom mestu da se korice zalepe sa filom i ujedine ukusi, najbolje da odstoji  preko noći. 




Za glazuru otopimo 200 gr čokolade sa šest kašika ulja na tihoj vatri i prelijemo preko kolača. Izlupamo tacnu malo o sto da se glazura lepo rasporedi i postane glatka. Kad se glazura ohladi sečemo kolač tankim oštrim nožem ili skalpelom.
Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti.
Neke poslastice je nemoguće ne voleti.
Uvek dobitna kombinacija!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!
Prijatno!





Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.