четвртак, 15. фебруар 2018.

Jang pita - Sunčane staze



Ovde možete pogledati video recept => Jang pita - Sunčane staze

U sezoni posnih slava svi krećemo u potragu za novim receptima za sitne kolače.

Evo jednog predloga za kolač koji je vrlo dekorativan i ukusan. Nije teško napraviti ovaj kolač ako već imate iskustvo sa izradom korica koje se peku na obrnutom plehu. Zaista sam prezadovoljna kako mi je ovaj kolač ispao, ako se i vama dopadne recept slobodno ga isprobajte.

Posna "jang" pita biće sigurno primećena na vašem stolu.
Neka vaša slavska trpeza bude bogata!

Vreme je za ozbiljno uživanje!




Za korice je potrebno:

- 300 gr brašna

- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr otopljenog margarina
- 3 kašike kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- voda da se zamesi testo

Za fil je potrebno:
- 1200 ml vode
- 300 gr šećera
- 4 pudinga sa ukusom vanile
- 250 gr margarina

Za glazuru je potrebno:
- 200 gr čokolade
- 6 kašika ulja
I još je potrebno 500 gr keksa za filovanje pite.


Počinjemo sa pripremom korica.
U posudu za mešenje stavimo 300 gr brašna, 100 gr šećera u prahu, jedan prašak za pecivo i tri kašike kakao praha. Promešamo kašikom i dodamo 100 gr otopljenog margarina. Mesimo testo rukom uz postepeno dodavanje vode da dobijemo glatko testo koje se ne lepi za ruku.
Testo prebacimo na pobrašnjanoj radnoj površini i podelimo na tri jednaka dela. Od pek papira isečemo tri lista dimenzije 27 × 31 cm na kojima ćemo razvlačiti kore.
Jedan list od pek papira isečemo većih dimenzija od ova tri i on će nam služiti da bolje i brže razvlačimo kore. Na radnoj površini stavljamo vlažnu krpu, preko krpe stavljamo list pek papira dimenzije 27 × 31 cm, zatim stavimo jedan deo testa i malo ga razvaljamo oklagijom. Preko testa stavljamo drugi veći list pek papira i sa svih strana savijemo i podvučemo odozdo višak papira. Razvaljamo testo oklagijom i skinemo veći list pek papira. Ovako ćemo dobiti korice jednake veličine i debljine.
Razvučenu koricu sa pek papirom prebacimo na obrnuti pleh i izbockamo viljuškom. Pečemo 7 - 8 minuta zavisno od rerne na 180 stepeni. Pečene korice stavljamo jednu preko druge zajedno sa papirom.



 Počinjemo sa pripremom fila.
U šerpu na šporetu stavimo 1000 ml vode i 300 gr šećera da se kuva. U preostalih 200 ml razmutimo četri pudinga sa ukusom vanile. Kad voda sa šećerom proključa sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo razmućeni puding. Mešamo kašikom da se fil zgusti. Vratimo šerpu na šporet i kuvamo fil do željene gustine. Sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo sitno iseckani margarin. Mešamo kašikom da se fil ujedini. Ostavimo da se fil malo prohladi i povremeno promešamo da se ne uhvati korica. Toplim filom filujemo kolač.



Način filovanja:

Fil podelimo na četri jednaka dela.

- korica
- fil
- red keksa
- fil
- korica
- fil
- red keksa 
- fil
- korica
- glazura







Glazuru pripremimo tako što čokoladu izlomimo na sitne kocke, dodamo šest kašika ulja i na umerenoj temperaturi neprestano mešamo da se čokolada skroz otopi. Odmah prelijemo preko kolača. Tacnu lagano izlupamo o sto da se glazura ravnomerno razlije i da dobije lep sjaj.

Kolač ostavimo da odstoji, najbolje preko noći u hladnoj prostoriji, da se korice slepe i ukusi ujedine. Kolač sečemo tankim oštrim nožem ili skalpelom.
Kolač dobro rashladimo u frižideru a zatim poslužimo.
Uživanje neće izostati u ovoj posnoj slatkoj čaroliji.
Prijatno!
Hvala vam što ste prošetali Sunčanim Stazama!




Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.