петак, 03. март 2017.

Posne slatke crno-bele kiflice


Ovaj prepis se nalazi na početku moje "kupus" sveske stare trideset godina.
Volim da pravim kolače po starim receptima, jer su se oni prenosili od prijateljica, komšinica, jer onda nije bilo interneta, i zato zauzimaju posebno mesto u mojoj kuhinji.



Potrebno je:
-250 ml ulja
-250 ml tople vode
-1 prašak za pecivo
- pola kockice svežeg kvasca
-600gr brašna
-80gr sitnog kokosovog brašna
-30 gr kakaa
-na vrh noža soli







Za preliv:
-1l vode
-750gr šećera
-2 vanilna šećera

500gr brašna staviti u vanglicu, napraviti udubljenje, staviti kvasac i toplu vodu, i sačekati da kvasac nadodje.
Dodati ulje, pecivo, vrlo malo soli, i zamesiti testo (ako je potrebno dodati jos malo brašna, testo treba da ostane meko).
Podeliti na dva dela, pa u jedan umesiti kokos, a u drugi umesiti kakao.








Testo sa kokosom podeliti na osam loptica, i testo sa kakaom podeliti na osam loptica.
Oklagijom razvaljati beli deo velicine manjeg tanjira, a zatim i crnu lopticu razvaljati.
Preko crne kore staviti belu pa jos malo razvaljati oklagijom.
Iseci oštrim nožem na osam delova i uviti kiflice sa šire strane prema užoj. Ponoviti postupak sa svim lopticama.








Redjati u podmazanom velikom plehu od električnog šporeta.
Odmah peći u zagrejanoj rerni na 200° oko 15-20minuta,zavisno od rerne.
Staviti da se kuva voda i šećer, kuvati pet minuta,skloniti pa dodati vanilni šećer.
Preliti preko ohladjenih kiflica.
Sačekati da kiflice upiju sok i poslužiti.