петак, 10. март 2017.

Koprivnjak


Ako volite da mesite... sad je pravo vreme!
Mlade koprive, sir... i eto ga preukusan koprivnjak!

Potrebno je za testo:
-700gr brašna
-1\3 od kockce svežeg kvasca
-2 kašike ulja
-1 kašika sirćeta
-1 kašika soli
-topla voda po potrebi





Nadev:
-300gr vrhova mladih kopriva
-300gr tvrdog kravljeg sira
-250gr otopljene masti za premazinje kora.


Prvo pripremiti nadev: Oprane koprive spustiti u ključalu vodu, sačekati 2-3 minuta, pa prebaciti u đevđer da se lepo ocede od vode. Malo i rukama istiskati višak vode, pa ih sitno iseckati i posoliti solju, pola kašičice je dovoljno. Dodati usitnjeni sir i lepo promešati.




Zamesiti testo (da bude elastično), pa ga podeliti na dva dela. Ostaviti testo da odstoji 15 minuta.
Prvi deo testa rasukati na pobrašnjenoj površini, koliko god je to moguće. Otopiti mast, pa premazati celu koru. Od testa iseći krug na sredini kore, a onda i ostatak kore iseći kao na slici. Kocke sa spoljne strane razvlačiti malo rukama pa ih ređati na okrugli deo. Krajeve od okruglog dela sakupiti preko gomile testa i oblikovati kuglu. Ostaviti da odmori dok se završi i sa drugom korom na isti način.

Uzeti prvu kuglu i rasući je u veličini okrugle tepsije (treba da bude za jedan centimetar veća od tepsije, da bi kasnije oblikovi rub). Rastopiti mast, te njom poprskati koru, nekoliko kašika po kori pa ubaciti nadev od kopriva.



Rasući i drugu koru (velicina tepsije), pa je prebaciti preko nadeva. Prstima lepo napraviti rub da nadev ne bi curio. Odozgo poprskati sa rastopljenom mašću, 3-4 kašike.

Odmah peći u zagrejanoj rerni na 220°, oko 20 minuta zavisno od rerne (da lepo porumeni). Izvaditi iz rerne i poprskati vodom, pokriti debljom kuhinjskom krpom.
Poslužiti topli koprivnjak uz jogurt ili kiselo mleko.










Ovde možete pogledati video recept => KOPRIVNJAK
 










Нема коментара:

Постави коментар