недеља, 12. фебруар 2017.

Prepeć


"Prepeć" je pravi izbor doručka za nedelju, da cela kuća miriše i mami kad je cela porodica na okupu.
Slobodno smem da kažem, da u mom kraju svaka domaćica zna da pravi "prepeć".
Moja baba je stalno govorila da prava domaćica mora u kući stalno da ima brašno, mast, sir i jaja".
Kad to imaš u kući, lako ceš napraviti ručak.



Za koru je potrebno:

-800gr brašna
-kocka svežeg kvasca
- pola kašičice šećera
- so
-2 kašike ulja
-1 kašika sircćeta
- topla voda po potrebi


Za fil je potrbno:
-250gr domaćeg sira
-2 jaja
- oko 250 gr otopljene masti








Zamesiti testo od navedenih sastojaka, i ostaviti na toplo mesto da nadodje.
Testo izvaditi na radnu površinu i podeliti na šest loptica.
Svaku lopticu rasukati oklagijom što tanje, pošto je testo kiselo malo teže se suče, ali neka vas to ne brine.
Korice ređati jednu preko druge i stalno premazivati sa rastopljenom mašću.
Poslednju koricu ne premazati.





Ostaviti na trenutak da testo tako stoji ,a za to vreme napraviti fil.
Umutiti dva jaja i pomešati sa usitnjenim sirom.
Sad možete početi sa sukanjem, tako što testo postepeno sa svih strana sučete da bi ste dobili okruglu koru.
Kora treba da bude u prečniku oko 100cm.
Još malo rastanjiti samo krajeve i to je gotovo.
Ispod testa na sredini podvući okruglu tepsiju.



Testo poprskati sa 3-4 kašika rastopljenom mašću, pa ubaciti fil, i ravnomerno rasporediti.
Krajeve koji vire van tepsije, prebacati u tepsiju polako i praviti faltice.
Kad ubacite celo testo, popraviti malo faltice i poprskati sa 3-4 kašike rastopljenom mašću.
"Prepeć" peći u zagrejanoj rerni na 220° oko 15 minuta,ili dok porumeni,zavisi od rerne.
Čim izvadite tepsiju odmah poprskati vodom ( rukom uzimati vodu iz činije, i sitnim kapljicama poprskati), dovoljno je tri puta zahvatiti vodu.
" Prepeć" pokriti debljom kuhinjskom krpom.
Poslužiti dok je toplo!