среда, 15. фебруар 2017.

Hleb od više vrsta brašna

Za ovaj zdravi domaći hleb potrebno je:

-200 gr ražanog integralnog brašna
-200 gr heljdinog integralnog brašna
-200 gr pšenicnog integralnog brašna 
-1 kg obicnog pšenicnog brašna
-kocka svežeg kvasca
-3 kašike susama
-1 kašika lanenog semena
-2 kašike ulja
-2 kašičice soli
-pola kašičice šećera
-topla voda po potrebi







Pomešati sve vrste brašna,dodati susam i lan, dodati so,pa napraviti udubljenje,gde treba staviti sveži kvasac,šećer i šolju vode,da kvasac nadodje.

Dodati ulje i mesiti testo rukom uz postepeno dodavanje tople vode.
Testo je dosta lepljivo,ali ga treba lepo umesiti da ne bude tvrdo a ni suvise meko.
Testo ostaviti u toploj sobi na naraste.
Nadošlo testo promešati mokrom rukom i ostaviti da još jednom naraste.
Izvaditi testo na radnu površinu i podeliti na osam loptica.
Svaku lopticu lepo oblikovati,malo pritisnuti dlanom i ređati u podmazanoj tepsiji.






Sačekati trideset minuta da testo naraste u tepsiji,premazati ga uljem, oštrim nožem malo zaseći testo ,posuti sa malo susama, pa uključiti rernu na 220°.

Hleb staviti u zagrejanoj rerni da se peče 15 minuta,pa smanjiti temperaturu na 200°i peći još 15 minuta.

Ispečeni hleb poprskati hladnom vodom i uviti u deblju kuhinjsku krpu.





Prijatno!