уторак, 28. фебруар 2017.

Domaći hleb bez ikakvih dodataka


Potrebno je:
-2 kg brašna
- kocka svežeg kvasca
-1 kašika soli
- pola kašičice šećera
- malo ulja za premazivanje
- topla voda po potrebi

U prosejano brašno dodati so,napraviti udubljenje, staviti izmrvljeni kvasac,dodati jednu šoljicu tople vode i pola kašičice šećera,i sačekati da kvasac nadođe.
Testo mesiti rukom uz postepeno dodavanje vode.
Testo treba da postane elastično.
Pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti u toploj sobi da naraste. 
Kad testo naraste,promešati ga mokrom rukom i ostaviti da još jednom naraste.




Na radnoj površini posutoj brašnom izvaditi testo i podeliti na četiri dela.
Svaki deo uvaljati u brašno, oblikovati u veknu i ređati u podmazanom plehu od električnog šporeta.
Ostaviti testo na toplo mesto pola sata,pa uključiti šporet da se greje na 220°.
Testo premazati uljem,i tankim oštrim nožem zaseći po površini.
Staviti testo u zagrejanu rernu da se peče 15 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200° i peći jos 15 minuta.

Hleb je pečen kad lepo porumeni.
Izvaditi hleb, poprskati ga hladnom vodom i uviti u deblju kuhinjsku krpu.

















Нема коментара:

Постави коментар