субота, 21. јануар 2017.

Pihtije

Pihtije

Potrebno je:

- 4 suve svinjske nogice


- 1 suva svinjska butkica


- 1 suvi svinjski rep


- malo soli


- krupno mlevena ljuta paprika

- beli luk





Dobro oprati vrucom vodom nogice, butkicu i rep.
Potopiti ih u hladnoj vodi da stoje. Vodu menjati svaka 2 do 3 sata. Sutradan kuvati pihtije.
U vecem loncu staviti nogice, butkicu i rep i naliti cistom vodom (onu vodu gde su prenocile baciti).
Ujutru staviti lonac da se kuva, i kuvati ceo dan na umereno jakoj temperaturi.
Lonac treba poklopiti da bude sto manje isparavanje.
Negde na polovini kuvanja skloniti lonac na kraj sporeta i sacekati da se izdvoji masnoca na povrsini. Kutlacom pokupiti svu masnocu sa povrsine i vratiti opet pihtije na kuvanje.

Proveriti da li je potrebno dodati so.
Uvece skloniti lonac sa sporeta i opet pokupiti svu masnocu sa povrsine.
Pihtije su kuvane ako se kosti odvajaju od mesa.

Procediti kroz cedaljku tecnost koja treba da bude oko 5-6 litara.
Odvojiti kosti od mesa, a meso sitno pokidati rukama.

Poredjati tanjire u koje treba sipati pihtije, uzimati kutlacom i puniti tanjire.
Kad se potrosi sva tecnos onda u svaki tanjir stavljati sitne komade mesa.

Sitno iseckani beli luk lepo rasporediti u svaki tanjir.
Pihtije ostaviti u hladnoj prostoriji da se stegnu.
Pre sluzenja pihtije iseci na kocke i posuti krupno mlevenom paprikom.