уторак, 17. новембар 2015.

TOP 10 PASA ZA STANOVE (Top 10 dogs for apartments)

U ovom članku predstavljamo vam 10 vrsta pasa koji su po svojoj veličini, karakteristikama i karakteru najbolji za čuvanje u stanu. Uživajte!

01 Labrador

Labrador retriver nije slučajno jedan od omiljenih rasa pasa. Visoka inteligencija, stabilan temperament, mirna narav, velika ljubav prema čoveku i želja za radom čine ga idealnim kako porodičnim tako i radnim psom uvek spremnim za akciju.
 

 Labrador retriver spada u srednje velike pse. Karakteriše ih jaka telesna građa i čvrste kosti. Telo je nešto duže u odnosu na visinu. Široka glava i jake čeljusti omogućavaju mu da donese i teži plen kao što su velike kanadske guske. Snažne noge i šape sa plovnim kožicama čine ga savršenim plivačem. Dlaka je kratka, ravna i gusta, a poddlaka meka pa je ovaj pas otporan na sve vremenske uslove, a krzno posebno štiti od ledene vode. Prihvatljive boje dlake su crna, žuta i čokolada. Njihov izraz je prijateljski, oču su braon ili kestenjaste boje, a njuška srednje dužine ne previše duguljasta.
  Američki standar za ovu rasu za nijansu varira u odnosu na engleski. Mužjaci su od 57 do 62 cm u visini grebena i težine imeđu 29 i 36 kg. Ženke su nešto sitnije, visine u grebenu od 55 do 60 cm i težine između 25 i 32 kg.
 Malo drugih rasa zaslužuje toliku popularnost kao Labrador retriver. Oni su odani, poslušni, nežni sa decom, odlično se slažu sa drugim psima ili drugim kućnim ljubimcima. Vrlo su aktivni i razigrani pa im treba dosta fizičke i mentalne aktivnosti kako bi ostali zdravi. Vole da stalno nešto nose u ustima, pa će uživati da žvaću granu.
Pored intezivne fizičke i metalne aktivnosti, ovi psi zahtevaju redovno četkanje. Linjaju se sezonski dva puta godišnje, a u mestima gde je umerena klima mogu se linjati i tokom cele godine.


02 Basenji


 Basenji - Ovaj pas iz Centralne Afrike, ima veoma staro poreklo: njegovi preci su predstavljeni na pećinskim slikama od pre 5000 godina.

Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cenjen kao kućni pas, kako u svojoj matičnoj zemlji, tako u Evropi i u Sjedinjenim Državama, gde je takođe donet.
Razigran, privržen, strpljiv sa decom, on je, po potrebi, dobar čuvar i izvrstan lovac na sitnu divljač. Gibak, elegantan, čio i dobro uravnotežen, basenji ima lagan korak, veoma karakterističan, koji podseća na izduženi kas čistokrvnog konja. Dlaka je žuto-smeđa, ponekad tamna, sa belim ili crno-belim oznakama, ili je bela, crna i boje paleža. Vrh repa je uvek beo.



 03 Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon - Nastao u doba italijanske renesanse ukrštanjem između malteškog bišona i drugih malih pasa, među kojima je i pudla, ovaj pas, čija kovrđžava dlaka podseća na krzno angorske koze, bio je omiljena životinja kralja Fransoa I.
Kovrdžavi bišon ima živahno držanje, a glavu nosi ponosno uzdignutu. Pljosnata lobanja, duža od njuške, nije ni debela, ni teška. Stop je slabo izražen. Nos je okrugao, crn i sjajan. Okrugle, tamne i živahne oči, uokvirene tamnim kapcima, ne treba da budu ispupčene.
Uši, ne previše široke i srednje dužine, padaju ravno i blago napred kada je pas na oprezu; prekrivene su dugačkom i fino ukovrdžanom dlakom. Vrat je prilično dugačak, grudi dobro razvijene, a krsta široka. Bokovi su podignuti, prednji udovi pravi, a butine široke i mišićave. Rep nosi povijen, ali ne i potpuno uvijen. Snežno bela dlaka je tanka, vunasta, ukovrdžana, veoma opuštena, ni ravna ni upletena, i duga je od 7 do 10 cm. Ne dopušta se nikakva mrlja, ali se prihvata malo boje slonovače na ušima. Kvalitet dlake je najznačajniji.



 04 Engleski Koker Španijel


Engleski Koker Španijel je srčan, energičan, radostan i dopadljiv, ljubak i nježan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan sa djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanje. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Generalno je ovo vrsta koju treba dosta izvoditi napolje, iako postoje i rezervisane jedinke. Temperament široko varira. Neke kuje znaju biti dominantne i ne bi trebalo da imaju ne-dominantne vlasnike. Mužjaci, sa druge strane su mnogo više spremni za saradnju. 'Poljski' tip je možda previše aktivan za dobrog ljubimca. Trening kokera mora biti veoma pažljiv, ali ipak strog, pošto je ova vrsta veoma osjetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući. Prema istraživanju iz 2002. godine, provedenom nad 487 kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse.




 05 Bigl
 

Glava psa ima mirno ispupčeni deo mozga i dugačke previsle uši. Kod rođenja je njuška ružičasta ali sa starenjem tamni. Gornja čeljust bigla je izražajna. Oči su srazmerno velike i imaju tamnosmeđu ili boju oraha. Uši su nisko položene i nasađene, dugačke preklopljene unapred i prednjim krajem su prislonjene tik uz lice. Uho treba da bude tako dugačko da doseže do njuške. Nasedanje uha, spoljašnji ugao oka i gornji deo njuškice treba da su u jednoj liniji.
Telo je obraslo kratkom grubom dlakom. Grudni deo je isturen u napred sa rebrima. Zadnje noge su snažne i dobro su prilagođene skoku a šape imaju otporne jastučiće i donekle su strme ali kompaktne.
Dlaka je kratka oštra i prilegla sa gustom podstadom. Dlaka treba da osigura dobru otpornost na vremenske uslove. Bilo koja obojenost je dozvoljena za pse goniče a najčešće je kao trikolor u kombinaciji bele crne i braon boje. Trikolorni bigl se rađa kao crnobeli s tim da delovi na glavi i nogama počinju postepeno da dobijaju smeđu boju. Vrh repa bi uvek trebalo da bude beo.
Narav je mila i prijateljska kako prema ljudima tako i prema drugim psima bez agresivnosti ili bojažljivosti. Izvanredno se pokazao kao domaći prijatelj, kao prijatelj za decu a njegovo nadgledanje se završeva dočekom novog pridošlog u lepšem slučaju nepoverljivim lajanjem ali radosnim na pridošlicu. Bigl se druži sa ostalim psima i ukoliko je druženje veće utoliko je on srećniji. Ovo ponekad dovodi do teškoća jer kada ostaje sam on neprekidno laje.
Bigl je prirodno nadaren za učenje i rado uči ali nema smisao za treniranje za službene pse i od njega ne treba očekivati bezrezervnu poslušnost i zadovoljen će biti u potpunosti sa različitim igrama.
O lovačkim kvalitetima bigla nema sumnji. Sa radošću će ispunjavati sve zahteva pasa goniča i na tragu je bez premca.
Bigl je temperamantan stvor i zahteva pokrete i zaposlenost. Odmalena ga treba učiti odazivanju. Kada se dogodi da je na tragu vrlo je teško opozvati ga i ponekad se gubi na po nekoliko sati.



 06 Shih Tzu


Malen, razigran, druželjubiv i odan glavni su pridevi ovog zahvalnog psića. Shih Tzui su hitri, simpatični, izdržljivi psići željni ljubavi i nagrada u obliku keksića i šetnja. Dostojanstveni su, živahni i umiljati - baš onakvi kakav bi trebali biti psi za pratnju i društvo.
Prijateljski je nastrojen i voli se družiti sa svima. Vrlo je odan i voli se maziti i sjediti u krilu. Ono što mu je potrebno je velika količina interakcije s ljudima. Žudi za vašom pažnjom i društvom i stalno želi biti s vama.
Shih Tzui su neverovatno inteligentni, vrlo lako ih možete disciplinirati i naučiti svemu što želite.





07 Engleski buldog


Budog je rasa karakteristično široke glave i vrata. Telo je jake i snažne konstitucije, prekriveno naborima. Najveći nabori kože se nalaze na čelu. Oči su crne i okrugle, njuška kratka i nabijena, vilica i čeljusti široke, a uši preklopljene na nazad. Rep je kratak i nisko nošen. Dlaka je kratka i laka za održavanje, a najčešće je smeđe, riđe, tigraste, bele ili šareno bele boje. Rasa spada u srednje velike pse. Mužjaci su nešto krupniji, visine u grebenu između 31-40 cm, a težine od 23-25 kg. Ženke su visine od 31-38 cm, i težine između 22-23 kg.
Iako je današnji bulog potekao od svojih
agresivnih predaka, vremenom je postao pas divne i dobre naravi. On je veran pratilac, plemenit, snažan, hrabar, staložen i ponosan pas. Prijateljska pojava i isto takav karakter čine ga savršenim kućnim ljubimcem, posebno za porodice sa decom ili drugim ljubimcima. Ostvaruje vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom, da nekada ne žele da izađu u dvorište bez njega. Nisu mnogo aktivni i nemojte se iznenaditi ako budete morali da ga vučete ili nosite do kuće. Njihov simpatičan izgled i naborana koža privlače pažnju, a u parku će svako poželeti da ga pomazi. Vole da se igraju i šetaju, ali u malim količinama, a očajni su plivači pa izbegavajte igre u baznu. Engleski buldozi su pravi psi za stan, ali su poznati po hrkanju zbog kratke njuške i ispuštanju gasova što je u većini slučajeva simpatično.




08 Baset
Izgled baseta je vrlo karakterističan. Rasu odlikuju kratke noge, dugo krupno telo, višak kože i duge uši. Viseća koža na glavi doprinosi tužnom, odnosno setnom izrazu očiju pa mnogi vlasnici tvrde da je to dodatni šarm baseta i tajna popularnosti ove rase. Po veličini spadaju u srednje rase pasa. Mužjaci su težine između 23-29 kg, visine u grebenu 30-38 cm, dok su ženke nešto sitnije. Dlaka može biti dvobojna (braon-bela) ili trobojna (crno-braon-bela). Prosečan životni vek je od 10 do 12 i više godina.
Iako je odličan lovac na zečeve, danas se baset najčešće drži kao ljubimac i izložbeni pas. Ova rasa je u osnovi razigrana, prijateljski nastrojena, okretna i aktivna. Po prirodu su vrlo tolerantni i zato su odlični ljubimci za porodice s decom ili drugim životinjama. Baseti su inteligentni i vrlo lako se dresiraju uz pravu motivaciju, što je u njihovom slučaju hrana. Vole da jedu i vrlo brzo će shvatiti šta se od njih traži kako bi dobili poslasticu. Vlada pogrešno mišljene da su baseti tvrdoglavi što uopšte nije tačno. Oni su samo izuzetno osetljivi i zatvoreni ako se kao trening metoda u dresuri koristi kažnjavanje. Tada potpuno gube želju za učenjem i padaju u depresiju. Umesto kazne treba koristiti hranu jer je najbrži put do basetovog srca upravo preko stomaka. Iako vole da spavaju veči deo dana, neophodna im je fizička i mentalna aktivnost kako bi ostali zdravi. Ova rasa ima snažno izraženo čulo mirisa i često umeju da odlutaju prateći neki trag. Zato je poželjno da dvorište u kojem pas boravi bude ograđeno, a da u šetnje ide s povodcem. Baseti su posebno simpatični zbog dubokog laveža, ali i širokog diapazona drugih zvukova koje ispuštaju u komunikaciji sa vlasnikom tokom igre.



 09 Čivava

Čivava, veoma starog porekla, potiče od prekolumbijskog psa tečičija, i ime je dobila od meksičke oblasti u kojoj je verovatno rođena. Tek u 19. veku počeo je njen uzgoj u Sjedinjenim Državama, odakle je doneta u Evropu.
Čivava je veoma dobar čuvar, koji lavežom upozorava na najmanji šum. Glava mora da bude okrugla kao jabuka, sa tananim obrazima i dobro naglašenim stopom. Čak i odrasla čivava ima otvoreno meko teme. Nos, prilično kratak, pomalo je šiljat.
Čivave su smeli i samouvereni psi, često ih porede sa terijerima. Po prirodi su oprezni i sumnjičavi prema strancima, pa su odlični čuvari domaćinstva. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu i treba im dosta vremena da prihvate nove ljude u svom okruženju. Potrebna im je rana socijalizacija da kasnije ne bi ispoljile negativno ponašanje. Što više ljudi, pasa, prizora, zvukova i iskustava to će pas kasnije biti stabilniji. Ne preporučuju se porodici sa decom mlađom od 8 godina, jer loše podnose grublje dečije igre i nisu strpljive. Ne slažu se najbolje sa drugim rasama, mada uživaju u društvu drugih čivava. Vole da imaju mesto u stanu rezervisano samo za njih. Često prave „jazbinu“ u dnu kreveta ili se uvuku između jastuka, ćebadi ili garderobe tražeći mir i sigurnost kada žele da spavaju i odmaraju.



10 Pug Karlin Mops


Ova veoma stara rasa koja podseća na mastifa u minijaturi, poreklom je iz Kine, gde se može videti naslikana na antičkom porcelanu.Prilikom disanja ispušta naročit zvuk koji istovremeno podseća na brundanje i hrkanje. Često jako hrču dok spavaju. Telo je kratko i zdepasto, prsa široka, a krsta snažna. Rep se uvija tik uz bokove, dok se dvostruko uvijanje smatra za savršenstvo. Pokrovna dlaka je od fine, kratke, nežne i sjajne dlake i može biti boje srebrnog peska, riđe, bež, tamne, boje kajsije ili crne. Svetle boje prate tamnije zone i ovo učestalo smenjivanje je veoma traženo, kao i maska, mladeži, romb na čelu i razdeljak na leđima. Nekompaktnost, veoma dugačko telo ili suviše kratke noge, rep bez uvijanja, kao i glava bez karakterističnih obeležja se oštro kažnjavaju na takmičenjima.
Brižan, lojalan, odan. Mopsu nikad nije dosta pažnje koju mu posvećuje vlasnik. Iako je prilično neposlušan kao štene, uz ozbiljnu i kvalitetnu obuku pretvara se u mirnog i staloženog psa koji time ne gubi svoju veselu prirodu. Zadovoljan je životom u stanu, ali ne voli da bude odvojen od svog vlasnika i teško podnosi rastanke.

 











Нема коментара:

Постави коментар