субота, 5. септембар 2015.

SLATKO OD DOMAĆIH NELJUŠTENIH ŠLJIVA!

Za SLATKO OD DOMAĆIH NELJUŠTENIH ŠLJIVA potrebno je:

  • 2 kg ociscenih sljiva
  • 1 šoljica ugašenog kreča
  • 600 ml vode
  • 2 kg šećera
  • 1 limun




Za slatko odabrati čvrste, zdrave, zrele rukom ubrane plodove. Dobro ih oprati hladnom vodom i preseći nožem popreko da bi smo dobili dve "kapice". Jednu soljicu ugasenog kreca preliti vodom i dobro promuckati.Kad se voda izbistri i napravi se talog kreca, odvojiti vodu u drugu posudu i spustiti u nju sljive da stoje sat vremena. 




Na sporetu"smederevac" staviti serpu od 10 litara sa 600 ml vode i 2 kg secera da prokljuca. Sljive izvaditi iz krecnu vodu i dobro oprati cistom vodom. Polako ih spustiti u spil na sporetu. Kuvati na tihoj vatri (oko sat vremena), protresati serpu i skidati penu. 



Pred kraj kuvanja narezati jedan limun na krugove i spustiti u serpu. Kad kapi tesko padaju sa kasike, a zadnja kap se razvlaci, znaci da je slatko kuvano. Skloniti serpu sa sporeta i pokriti mokrom krpom. Sutradan redjati slatko u teglice. U svaku teglicu ubaciti i kolut limuna koji se ukuvao.





Sluziti hladno slatko sa casom hladne vode sa izvora ili bunara.



Prijatno!







Sve fotografije i tekstualni sadržaji na ovom blogu su delo autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i tekstualnog sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар