недеља, 13. септембар 2015.

"AJVAR" - KRALJ ZIMNICE

Za ajvar koji ja pravim vec godinama potrebno je: - 10kg ispecene i oljustene paprike (15-20kg zive paprike zavisno od kvaliteta); - 1l zejtina; - 5 kasika soli; - 4 kasika secera; - 2 kasike esencije; - sok koji su paprike pustile dok su bile u loncu.


Paprike dobro oprati hladnom vodom i povaditi semenke pa onda ispeci na sporetu "Smederevac". Ispecene paprike ostaviti neko vreme u zatvorenom loncu da bi se lepo oljustile. Lepo ih oljustiti i ocistiti od semenki ali nikako ih ne ispirati vodom.


Napuniti lonac od 10 litara ociscenom paprikom.Sameljite je na masini za mlevenje mesa. Sok koji vam ostane na dnu lonca nesmete baciti,vec sipati u serpi od 20litra u kojoj ce se kuvati ajvar. Tu dodati zejtin,so,secer i esenciju. Kad sok prokljuca po celoj povrsini i lad dobro zapeni ubaciti mlevenu papriku. Sve vreme dok se ajvar kuva, mora se neprestano mesati i nikako serpu ne sklanjati sa vatre,da bi ajvar zadrzao lepu narandzastu boju.





Kad ajvar prokljuca po celoj povrsini,potrebno je kuvati oko sat vremena ili malo duze,zavisno od kvaliteta paprike.

Ajvar je kuvan,kad povucete drvenom kasikom, a ona ostavlja trag (vidi se na trenutak dno serpe).
Odmah zatvarati tegle i uviti ih u cebe gde treba da ostamu sve dok se ne ohlade.
Vruc ajvar sipati u vruce tegle koje ste drzali u rerni na 100 stepeni.
Ako neko voli ljut ajvar,moze se dodati pola kg ljutih samlevenih papricica.











PRIJATNO!