недеља, 20. септембар 2015.

DZEM OD NELJUSTENIH DOMACIH SLJIVA!



Za jednu turu dzema potrebno je :
  • jedna kofa od 20 l puna sljivama, 
  • 3 kg secera,
  • serpa od 20 l,
  • drvena kasika,
  • tegle,
  • zatvaraci.



Tegle pripremiti tako sto ih treba dobro oprati,poredjati u pleh i gurnuri u rernu da se ispeku Zatvarace dobro oprati i staviti u lonac sa vodom da kljucaju 10 minuta. Dobro ih obrisati suvom cistom krpom.



Sljive dobro oprati hladnom vodom i iscepati na pola ili iseci nozem. U serpu od 20 litara redjati sljive i posipati secerom.Zadnji red treba da bude secer.To ostaviti da prenoci. 


Sutradan staviti serpu na sporet da se kuva dzem. Kuvati na laganoj vatri,jer dzem hoce da zagori i da "klokoce".Mesati neprestano drvenom kasikom.

Da bi smo sacuvali lepu boju dzema,serpu nikako ne sklanjati sa vatre dok traje kuvanje. Kad ukuvamo dzem do zeljene gustine (kad povucemo drvenom kasikom po dnu serpe,da iza sebe ostaje trag,da se vidi dno serpe), skloniti serpu na kraj sporeta.






Ako nemate podrum gde cuvate zimnicu,mozete ubaciti jedan konzervans i dobro promesati.

Sipati kasikom dzem u pripremljene tegle i odmah zatvarati zatvaracem.

Meni je u jednoj turi izaslo 13 tegli dzema.





PRIJATNO!